Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα τετραετές πακέτο χρηματοδότησης ύψους περίπου 15,6 δισ. δολαρίων, προσφέροντας κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα «για την οικονομική της ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και της πορείας της χώρας προς την ένταξη στην Ε.Ε.»
Όπως ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ, κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, μια ομάδα του Ταμείου με επικεφαλής τον Γκάβιν Γκρέι, πραγματοποίησε συζητήσεις στη Βαρσοβία με Ουκρανούς αξιωματούχους, από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου, σχετικά με ένα τετραετές οικονομικό πρόγραμμα που, με την επιφύλαξη έγκρισης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, θα υποστηρίζεται από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της διευρυμένης διευκόλυνσης ταμείου (EFF).
«Η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη συνεχή δέσμευση του ΔΝΤ να υποστηρίζει την Ουκρανία και αναμένεται να βοηθήσει στην κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τους διεθνείς δωρητές και εταίρους της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου που συμμετείχε στις συζητήσεις.
«Εκτός από τον φόρο αίματος, η Ρωσική εισβολή συνεχίζει να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία: η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 30% το 2022, μεγάλο μέρος των υποδομών έχουν καταστραφεί και τα επίπεδα φτώχειας έχουν ανέβει. Οι οξείες μακροοικονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της κλίμακας του σοκ και της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να διατηρήσουν τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χάρη στην ουσιαστική εξωτερική στήριξη και την επιδέξια χάραξη πολιτικής», τόνισε.
«Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος είναι η διατήρηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και η υποστήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξη στην Ε.Ε. στη μεταπολεμική περίοδο. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την πολιτική του νέου Ταμείου για δανεισμό υπό εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και αναμένονται ισχυρές διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των G7 και της Ε.Ε.», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε τη συμφωνία και ευχαρίστησε το ΔΝΤ για την υποστήριξή του. «Σε συνθήκες δημοσιονομικού ελλείμματος ρεκόρ, το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε όλες τις κρίσιμες δαπάνες, να διασφαλίσουμε μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, χαιρέτισε τη συμφωνία μετά από μήνες πίεσης στο ΔΝΤ να προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία. «Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση των κινδύνων διαφθοράς, και να παράσχει την πολύ αναγκαία οικονομική στήριξη», ανέφερε σε δήλωσή της.