ΑΘΗΝΑ
07:46
|
24.04.2024
Η αποψινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% γίνεται στο φόντο της νέας κρίσης που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, (FED)  Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών προχώρησε απόψε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στο φόντο της νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης που είναι σε εξέλιξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη εδώ και μερικές βδομάδες.

Η απόφαση της Fed για συγκρατημένη αύξηση των επιτοκίων ελήφθη ομόφωνα, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται από το 4,75 στο 5%, που θεωρείται το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2007. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση της τάξης του 0,25% μετά από επιθετικές  κινήσεις αύξησης των επιτοκίων  από τον Μάρτιο του 2022, οπότε τα επιτόκια τότε ήταν σχεδόν μηδενικά.

Τζερόμ Πάουελ | newmoney

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαφαίνεται πιθανή η παύση της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού στο φόντο της νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκάλεσαν οι καταρρεύσεις δύο αμερικανικών μεσαίων τραπεζών και η εξαγορά της ελβετικής  Credit Suisse από την UBS. Στην ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρεται πως πλέον δε θεωρούνται κατάλληλες οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, πέρα από κάποιες «επιπρόσθετες πολιτικές σταθεροποίησης».  Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι 10 από τους 18 διαμορφωτές της πολιτικής στη FED στα επιτόκια αναμένουν μία μικρή αύξηση της τάξης του 0,25% ως το τέλος του 2023.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική που θα ακολουθήσει εφεξής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένονται αργότερα απόψε από τον διοικητή τής, Τζερόμ Πάουελ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα