ΑΘΗΝΑ
06:24
|
18.04.2024
Επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ο Γερμανός συνθέτης έπασχε από κίρρωση του ήπατος, ενώ είχε μολυνθεί και από ηπατίτιδα Β' μήνες πριν από τον θάνατό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπετόβεν είχε πιθανή γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο και λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, μήνες πριν από τον θάνατό του, αποκάλυψαν πρόσφατες εξετάσεις.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανέλυσε πέντε τούφες μαλλιών του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για να καθορίσει την αλληλουχία του γονιδιώματος του συνθέτη. Η διεθνής ομάδα ανέλυσε αρχικά οκτώ τούφες μαλλιών οι οποίες φυλάσσονταν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στα προβλήματα υγείας του Μπετόβεν. Πέντε από αυτές τις τούφες κρίθηκαν «αυθεντικές» από τους ερευνητές και προέρχονταν από έναν και μόνο Ευρωπαίο άνδρα.

Ωστόσο, οι έρευνες δεν κατάφεραν να καθορίσουν μια οριστική αιτία της σχετικά με την απώλεια της ακοής του.

Ο επικεφαλής επιστήμονας, Τρίσταν Μπεγκ, είπε ότι οι γενετικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ από τον Μπετόβεν, μπορεί να συνέβαλαν στην πάθηση του ήπατός του.

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας το 1770 και πέθανε σε ηλικία 56 ετών στη Βιέννη, το 1827. Ο σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας υπέστη προοδευτική απώλεια ακοής, η οποία ξεκίνησε από όταν ήταν 25 χρονών και τον οδήγησε στο να είναι λειτουργικά κωφός μέχρι το 1818.

Ο Τρίσταν Μπεγκ είπε ότι η ομάδα υπέθεσε από τα «βιβλία συνομιλίας» του συνθέτη – τα οποία χρησιμοποίησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του – ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον Μπετόβεν ήταν τακτική, αλλά οι όγκοι που κατανάλωνε ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν.

«Ενώ οι περισσότεροι από τους σύγχρονούς του ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του ήταν μέτρια σύμφωνα με τα βιεννέζικα πρότυπα των αρχών του 19ου αιώνα, αυτό εξακολουθεί να είναι πιθανό να αντιστοιχεί σε ποσότητες αλκοόλ που είναι γνωστό σήμερα ότι είναι επιβλαβές για το συκώτι», είπε.

«Αν η κατανάλωση αλκοόλ ήταν αρκετά μεγάλη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλληλεπίδραση με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την κίρρωση του».

Η ομάδα είπε, με βάση τα γονιδιωματικά δεδομένα, ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα του Μπετόβεν δεν προκλήθηκαν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο Γιοχάνες Κράους, από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι σκότωσε τον Μπετόβεν, αλλά μπορούμε τώρα τουλάχιστον να επιβεβαιώσουμε την παρουσία σημαντικού κληρονομικού κινδύνου και μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

«Μπορούμε επίσης να εξαλείψουμε πολλές άλλες λιγότερο εύλογες γενετικές αιτίες».

Ο Δρ Άξελ Σμιντ του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, δήλωσε: «Αν και δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί ένα σαφές γενετικό υπόβαθρο για την απώλεια ακοής του Μπετόβεν, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί αυστηρά».

Οι γενετιστές προσδιόρισαν επίσης αυτό που περιγράφουν ως «γεγονός πατρότητας εκτός γάμου» – ένα παιδί που προκύπτει από μια εξώγαμη σχέση – στην άμεση πατρική γραμμή dna του Μπετόβεν.

Ο Μπεγκ πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι καθιστώντας το γονιδίωμα του Μπετόβεν δημοσίως διαθέσιμο στους ερευνητές και ίσως προσθέτοντας περαιτέρω πιστοποιημένες τούφες στην αρχική χρονολογική σειρά, θα καταφέρουμε κάποια μέρα να απαντήσουμε τα υπόλοιπα ερωτήματα σχετικά με την υγεία και τη γενεαλογία του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Αστυγραφίες στην Οθόνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα