Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται να επιτύχει πρόσβαση της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς η μη ύπαρξη πρόσβασης της Βολιβίας στη θάλασσα συνεπάγεται ετήσιες απώλειες που ισοδυναμούν με 1% του ΑΕΠ της χώρας.
«Σήμερα συμπληρώνεται ένας ακόμη χρόνος από τότε που χάσαμε την προγονική μας σχέση με τις θάλασσες», είπε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την Ημέρα της Θάλασσας (Día del Mar), κατά την οποία κάθε χρόνο οι Βολιβιανοί τιμούν την υπεράσπιση περιοχών της χώρας τους από τη στρατιωτική εισβολή της Χιλής το 1879.
«Θα είναι δυνατό να γίνουν βιώσιμες οι δίκαιες, νόμιμες και ιστορικές φιλοδοξίες ενός έθνους που γεννήθηκε με θαλάσσιες ακτές», επεσήμανε ο Άρσε.
Ο Βολιβιανός πρόεδρος επισήμανε επίσης πως επιδιώκει μια αναβάθμιση στις σχέσεις Βολιβίας και Χιλής, ώστε «ένας ειλικρινής και βιώσιμος διάλογος» να επιτρέψει την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν χωρίσει ιστορικά και τις δύο χώρες.
Ο Άρσε υπενθύμισε ότι η Βολιβία έχασε την πρόσβασή της στη θάλασσα ως αποτέλεσμα του «Πολέμου του Ειρηνικού», ο οποίος «παρακινήθηκε από αυτοκρατορικά συμφέροντα». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ της Χιλής, της Αργεντινής, του Περού και της Βολιβίας για την προστασία του λιθίου από εξωπεριφερειακές δυνάμεις.
«Είμαστε πρόθυμοι να σχεδιάσουμε από κοινού μια πολιτική που θα διασφαλίζει τις χώρες μας ως προμηθευτές αυτού του τύπου ενέργειας σε συνθήκες κυριαρχίας που να ευνοούν τους λαούς μας».
«Δεν θέλουμε το λίθιο μας να επιτηρείται από την [αμερικανική] Νότια Διοίκηση (SOUTHCOM) ή να αποτελεί λόγο αποσταθεροποίησης δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων», τόνισε.
«Την Ημέρα της Θάλασσας επιβεβαιώνουμε ότι η Βολιβία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμά της για κυρίαρχη πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το ΔΠΔ αποφάσισε ότι καμία συνθήκη δεν έλυσε τη ζημιά που προκλήθηκε από την εισβολή της Χιλής το 1879 και ζήτησε λύση μέσω διαλόγου», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.