ΑΘΗΝΑ
02:30
|
25.04.2024
Η αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε στο πλαίσιο πολιτικής για μείωση του πληθωρισμού και ανάσχεση της τραπεζικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία προσπάθεια να επιδείξει αποφασιστικότητα στην ανάσχεση του πληθωρισμού και της τραπεζικής κρίσης που εκδηλώθηκε στην Ελβετία με την πρόσφατη εξαγορά της τράπεζας Credit Suisse από την επίσης ελβετική τράπεζα UBS, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%.

Η απόφαση ελήφθη στα χνάρια ανάλογης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στην Ελβετία η μείωση του πληθωρισμού είναι επίσης «προτεραιότητα», μιας που τον Φεβρουάριο αυξήθηκε απροσδόκητα στο 3,4% ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί στο 2% ως το 2025.

Έτσι το επιτόκιο αυξήθηκε σήμερα στο 1,5% από 1% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε ανακοίνωση της Τράπεζας αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα εφόσον συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αυξήσεις επιτοκίων και από άλλες Κεντρικές Τράπεζες

Νωρίτερα σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% παρότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αυξήθηκε επίσης απροσδόκητα στο 10,4% από 10,1% τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας διαμορφώθηκε στο 4,25% (από το 4%).

Την ίδια κίνηση έκανε σήμερα και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, που αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3% . Σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρεται ότι στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι μία νέα αύξηση τον Μάιο και ακόμη μία μέσα στο καλοκαίρι ώστε το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 3,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα