ΑΘΗΝΑ
16:01
|
05.11.2024
Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για κάμερες παρακολούθησης που έχουν αναβαθμιστεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για καταπάτηση του συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κάμερες παρακολούθησης που έχουν αναβαθμιστεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, με τους επικριτές της απόφασης να κάνουν λόγο για περιττή και επικίνδυνη υπέρβαση ασφαλείας που καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών.

Ενώ η κυβέρνηση λέει ότι τέτοια συστήματα κρίνονται απαραίτητα για τη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων θεατών που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων, οι επικριτές του σχεδίου θεωρούν ότι πρόκειται για  δώρο στη γαλλική βιομηχανία, σε βάρος των ζωτικών πολιτικών ελευθεριών.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 40, κυρίως αριστεροί, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν με ανοιχτή επιστολή τους προς τους Γάλλους νομοθέτες ότι το σχέδιο «δημιουργεί ένα προηγούμενο παρακολούθησης που δεν έχει ξαναδεί η Ευρώπη», ανέφερε η εφημερίδα Le Monde.

Οι συζητήσεις για την έγκριση του σχεδίου ξεκίνησαν αργά τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή της Γαλλίας, και συνεχίζονται σήμερα, με χρονοβόρες διαδικασίες καθώς ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, βουλευτές είχαν ήδη καταθέσει 770 τροπολογίες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλές από τις οποίες στόχευαν στο Άρθρο 7, που προβλέπει πως βίντεο που έχουν καταγραφεί από υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης ή νέα -συμπεριλαμβανομένων καμερών από drone- θα «επεξεργάζονται από αλγόριθμους».

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα «εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο προκαθορισμένα γεγονότα που ενδέχεται να ενέχουν ή να αποκαλύψουν κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών ή σοβαρών παραβιάσεων ασφαλείας», όπως ασυνήθιστες μετακινήσεις πλήθους ή εγκαταλελειμμένες τσάντες και στη συνέχεια οι πληροφορίες θα μεταφέρονται στην αστυνομία.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας δεν θα γίνεται επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων ή χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, αλλά οι επικριτές του νομοσχεδίου επιμένουν πως πρόκειται για καταπάτηση του γαλλικού συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net (QDN) ανέφερε σε έκθεση που εστάλη στην Εθνοσυνέλευση ότι τα συστήματα αυτά, στην πραγματικότητα θα χειρίζονταν ευαίσθητα «βιομετρικά» δεδομένα σύμφωνα με έναν ευρύ ορισμό του 2022 από τον Διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα της Γαλλίας.

«Αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο να χρησιμοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να περάσουν πράγματα που δεν θα περνούσαν σε κανονικούς καιρούς», επεσήμανε η ακτιβίστρια του QDN, Ναόμι Λεβέν, στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι το σχέδιο αφορά στην αγορά εξοπλισμού από γαλλικές επιχειρήσεις και κάνοντας λόγο για «εύνοια στη βιομηχανία».

«Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 σε πείραμα ασφαλείας, δίνοντας στις εταιρείες την ευκαιρία να δοκιμάσουν συστήματα και να συλλέξουν δεδομένα εκπαίδευσης για τους αλγόριθμούς τους», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αγαπητές φεμινίστριες: Είστε ρατσίστριες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα