Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας υπέγραψε σήμερα να επιτραπεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας του στο Κίεβο. Ο Αντρέι Κόστιν μίλησε για «σημαντική αρχή» για τις σχέσεις της χώρας με το ΔΠΔ, αν και η Ουκρανία δεν έχει ακόμη υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι είναι ένοχοι για διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, είπε ο Κόστιν μετά τη συνάντηση με τον γραμματέα του ΔΠΔ Πίτερ Λιούις.
Η επίσκεψη του Ουκρανού εισαγγελέα στη Χάγη έρχεται λίγες μέρες αφότου το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και την Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, υποστηρίζοντας ότι οι, σύμφωνα με τη Μόσχα, μεταφορές παιδιών μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου ισοδυναμούν με «βίαιη μεταφορά πληθυσμού».
Ο Κόστιν επαίνεσε τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, Βρετανό δικηγόρο, για «ακούραστη περιφρούρηση της δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία και το ΔΠΔ «χτίζουν μαζί έναν πιο δίκαιο κόσμο».
Το ίδιο το ΔΠΔ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, τη διεθνή συνθήκη του 1998 που ίδρυσε το ΔΠΔ. Ωστόσο, το δικαστήριο σημείωσε ότι το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, την περίοδο του Ευρωμαϊντάν.
Η Ρωσία δεν επικύρωσε ποτέ το Καταστατικό της Ρώμης και η Μόσχα απάντησε στο ένταλμα λέγοντας ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία εξουσία ή νομιμότητα. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα κατηγορητήρια σηματοδοτούν μια «πλήρη κατάρρευση του διεθνούς δικαίου». Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης κινήσει ποινικές διαδικασίες κατά του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ και των δικαστών Τομόκο Ακάνε, Ροσάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα και Σέρτζιο Τζεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνεζ, που εμπλέκονται στην έκδοση του εντάλματος.
Το ΔΠΔ αποκάλυψε επίσης ότι οι παραπομπές για τα φερόμενα εγκλήματα στην Ουκρανία προέρχονταν από μια ομάδα χωρών, κυρίως μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονταν άμεσα, καθώς και αυτές δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο. Οι ΗΠΑ απέσυραν την υπογραφή τους το 2002 και ψήφισαν νόμο (κοινώς γνωστό ως “The Hague Invasion Act”) που επιτρέπει μια στρατιωτική επέμβαση στη Χάγη σε περίπτωση που Αμερικανοί ή σύμμαχοί τους βρεθούν κρατούμενοι εκεί.