Στη λίστα των…κλεπταποδόχων προϊόντων λαθρεμπορίου και αρχαιοκαπηλίας βάζει νέα δημοσιογραφική έρευνα το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Met) καθώς διαπίστωσε πως πάνω από 1.000 έργα τέχνης που φιλοξενεί στις αίθουσές του είναι προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές δημοσιογράφοι της διεθνούς ομάδας «International Consortium of Investigative Journalists» (ICIJ) μέτρησαν 1.109 έργα τέχνης που μπήκαν από σκοτεινές διόδους στις αίθουσες έκθεσης του μουσείου ΜΕΤ τα οποία προηγουμένως ανήκαν σε «ιδιωτικές συλλογές» ανθρώπων που είχαν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για αρχαιοκαπηλία και συναφείς δραστηριότητες. Για τα μισά από αυτά υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς ακριβώς λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν από τις χώρες προέλευσης ενώ πάνω από 250 άλλες αρχαιότητες προήλθαν από το Κασμίρ και το Νεπάλ, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που λεηλατούν τον εθνικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο δεκάδων χωρών με σκοπό το κέρδος.
Μεταξύ των έργων που βρέθηκαν από βρώμικες ή παράνομες οδούς στις αίθουσες του ΜΕΤ είναι και έργα τέχνης που συμπεριλαμβάνονταν κάποτε στις ιδιωτικές συλλογές του γνωστού Αμερικανού αρχαιοκάπηλου-ντίλερ Ρόμπερτ Ε. Χεκτ (Robert E. Hecht) ο οποίος εφοδιάζει το ΜΕΤ από την δεκαετία του 1950 παρότι υπέστη (μεταξύ πολλών άλλων…) διώξεις από τις ιταλικές αρχές για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων το 1959 και το 1961 ενώ μέχρι το θάνατό του το 2012 ισχυριζόταν πως δεν έκανε παράνομα εξαγωγές έργων τέχνης.
Επίσης στις συλλογές του ΜΕΤ συμπεριλαμβάνονται περίπου 800 αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στον αρχαιοκάπηλο συνεταίρο του Χεκτ, Τζόναθαν Ρόσεν (Jonathan P. Rosen).