ΑΘΗΝΑ
11:26
|
17.11.2024
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, αναφέρθηκε σήμερα στον ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου του 1999.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, αναφέρθηκε σήμερα στον ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας που διήρκεσε από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999, καλώντας τους Σέρβους να οικοδομήσουν ένα «καλύτερο μέλλον» μαζί με την Ουάσιγκτον.

«Εκφράζω τα προσωπικά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, μεταξύ άλλων και ως αποτέλεσμα της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Χιλ σε μια σειρά από tweets.

«Γνωρίζω ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη φοβερή στιγμή, ούτε και θα έπρεπε να το κάνουν», πρόσθεσε. «Ο σερβικός λαός δεν θα αφήσει ποτέ στην άκρη τη θλίψη του, αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά δυνατός για να παραμερίσει τα παράπονά του».

Οι ΗΠΑ έχουν μια «αταλάντευτη» δέσμευση για διπλωματία και «συνεργασία» με τη Σερβία, ισχυρίστηκε ο Χιλ. «Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε το καλύτερο μέλλον που αξίζει και θέλει ο σερβικός λαός για τις μελλοντικές γενιές».

Τα σχόλιά του έγιναν στην επέτειο της έναρξης της «Operation Allied Force» («Επιχείρηση Ευγενές Αμόνι» την έλεγαν στις ΗΠΑ), στο πλαίσιο της οποίας η Γιουγκοσλαβία βομβαρδιζόταν επί 78 ημέρες.

Ως άμεσο πρόσχημα για τον βομβαρδισμό, το ΝΑΤΟ είχε επικαλεστεί την απόρριψη από το Βελιγράδι του τελεσίγραφου που παρουσίασε η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο Ραμπουγιέ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και της ανεξαρτητοποίησης της αποσχισθείσας επαρχίας εντός τριών ετών. Το παράρτημα Β’ της πρότασης απαιτούσε επίσης απεριόριστη πρόσβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλη τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που η κυβέρνηση στο Βελιγράδι δεν μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο Χιλ, που ήταν παρών στο Ραμπουγιέ, σημείωσε στο tweet του ότι «μερικές φορές η διπλωματία αποτυγχάνει. Όταν αποτυγχάνει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σερβικής κυβέρνησης, ο πόλεμος του 1999 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.031 στρατιωτών και αξιωματικών της αστυνομίας, καθώς και 2.500 αμάχων – συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα Πολυτεχνείο δεν ήταν αρκετό

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί σήμερα

Φιλιππίνες: Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στο πέρασμά του ο υπερτυφώνας Μαν-γι

Πολυτεχνείο-51η Επέτειος: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα