Η αμερικανική εταιρία τεχνητού κρέατος κοτόπουλου, Good Meat, που είναι θυγατρική της εταιρείας Eat Just έγινε η δεύτερη εταιρία που πήρε την έγκριση της ομοσπονδιακής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) μετά την ολοκλήρωση ελέγχου πριν τη διάθεση του προϊόντος στις αγορές.
Η θετική αξιολόγηση είναι η δεύτερη που εκδίδει ο FDA σε εταιρεία παραγωγής κρέατος, μετά από την άδεια που έδωσε τον Νοέμβριο του 2022 στην εταιρία UPSIDE Food επίσης για προϊόν καλλιεργημένου κοτόπουλου.
Η Good Meat δημιουργεί κρέας μέσω της κυτταρικής τεχνολογίας, που βασίζεται στη χρήση μίας μικρής ποσότητας ζωικών κυττάρων και ένα μέσο ανάπτυξης για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων κρέατος, με πολύ λιγότερες σφαγές.
Αυτή η εναλλακτική πρόταση στο τυπικό, βιομηχανικό κρέας θεωρείται λύση απέναντι σε πολλά από τα ηθικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που θέτει το σημερινό σύστημα κτηνοτροφίας και σφαγής ζώων σε μαζική κλίμακα.
Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο ποσοστό – έως και 96%. Ενώ άλλες μελέτες έχουν αμφισβητήσει τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των τυμπάνων και των φιλέτων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας κυττάρων έναντι της εκτροφής κοτόπουλων και βοοειδών.
Τον Μάιο του 2022, η εταιρεία Good Meat ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο στις ΗΠΑ.