ΑΘΗΝΑ
21:00
|
19.04.2024
Καταλυτικές οι επιπτώσεις της πρόσφατης συμφωνίας Ιράν_Σαουδικής Αραβίας στην Μέση Ανατολή. Προς αποκατάσταση και οι σχέσεις Δαμασκού-Ριάντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με πρώτο βήμα την επαναλειτουργία των προξενικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών συζητούν αυτό το διάστημα διπλωμάτες από τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ικμπαρίγια.

علما السعودية وسوريا

Το τηλεοπτικό κανάλι επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ: «Εντός του πλαισίου της επιθυμίας του Βασιλείου να διευκολύνει την πρόβλεψη των απαραίτητων προξενικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται συζητήσεις με αξιωματούχους στη Συρία για την επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών».

Παρόμοιες πληροφορίες είχε μεταδώσει νωρίτερα και το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης. Σημείωσε δε πως Σαουδική Αραβία και Συρία έχουν ήδη συμφωνήσει να ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους από την έναρξη του πολέμου το 2011. Επισημαίνει δε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην αναθέρμανση των σχέσεων Δαμασκού – Ριάντ η σημαντική συμφωνία εξομάλυνσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν που υπογράφηκε στις 10 Μαρτίου 2023 στο Πεκίνο με τη μεσολάβηση επιδέξιων Κινέζων διπλωματών.

Στις 19 Φεβρουαρίου, μερικές μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου σε Συρία και Τουρκία ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε τονίσει πως υπάρχει συναίνεση πλέον μεταξύ των αραβικών χωρών πως δεν λειτουργεί πλέον η απομόνωση της Συρίας και πως είναι απαραίτητος ο διάλογος με τη Δαμασκό «τουλάχιστον από ανθρωπιστική σκοπιά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα