ΑΘΗΝΑ
14:32
|
06.05.2024
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντι, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του από το κοινοβούλιο είχε πολιτικά κίνητρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας, Ραχούλ Γκάντι, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του από το κοινοβούλιο είχε πολιτικά κίνητρα, αναφέρει το BBC.

Την Παρασκευή, το κοινοβούλιο της Ινδίας αφαίρεσε από τον κ. Γκάντι την ιδιότητα του βουλευτή μία ημέρα αφότου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση σε υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης.

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για σχόλια του 2019 σχετικά με το επώνυμο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε προεκλογική συγκέντρωση.

Το κυβερνών BJP λέει ότι η αποπομπή του ήταν σύμφωνη με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2013 λέει ότι ένας νομοθέτης που καταδικάστηκε για έγκλημα σε δύο ή περισσότερα χρόνια φυλάκιση αποκλείεται από το κοινοβούλιο με άμεση ισχύ.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των ειδήσεων το Σάββατο, ο κ. Γκάντι είπε: «Δεν έχει καμία διαφορά αν αποκλείομαι… Αποκλείστε με ισόβια… Θα συνεχίσω, δεν θα σταματήσω».

Παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ινδίας δεν συμφωνούν πάντα σε πολιτικά ζητήματα, πολλά από αυτά έχουν υποστηρίξει τον κ. Γκάντι για τον αποκλεισμό του. Την Παρασκευή, 14 κόμματα προσέγγισαν το Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε κατάχρηση των ερευνητικών υπηρεσιών για να στοχεύσει τους αντιπάλους του BJP.

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Μαλικαρτζούν Κάργκε ισχυρίστηκε ότι η δράση κατά του κ. Γκάντι ήταν συνέπεια του αιτήματός του για κοινοβουλευτική έρευνα για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά της Ομάδας Αντάνι.

Ο τεράστιος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων κατηγορήθηκε για δεκαετίες «θρασύδειλης» χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης από την εταιρεία short-seller Hindenburg Research με έδρα τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Όμιλος Αντάνι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για οικονομική απάτη.

«Η δουλειά μου, όπως το βλέπω, είναι να υπεραζομαι τη δημοκρατική φύση αυτής της χώρας», είπε ο κ. Γκάντι μετά την έκκρισή του.

«Αυτό σημαίνει υπεράσπιση των θεσμών αυτής της χώρας, αυτό σημαίνει υπεράσπιση της φωνής των φτωχών ανθρώπων αυτής της χώρας, αυτό σημαίνει ότι λέμε στον λαό αυτής της χώρας την αλήθεια για ανθρώπους όπως ο κ. Αντάνι, οι οποίοι βασικά εκμεταλλεύονται τη σχέση που έχουν με τον πρωθυπουργό», είπε.

«Αποβλήθηκα επειδή ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φοβάται την επόμενη ομιλία μου για τον Αντάνι… Το βλέπω στα μάτια του».

Οι υποστηρικτές του Γκάντι λένε ότι ο αποκλεισμός του είναι ένα σημάδι ότι το δημοκρατικό σύστημα της Ινδίας αποδυναμώνεται και περισσότερες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες.

Δεν θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, εκτός εάν η ποινή του ανασταλεί ή αθωωθεί για την υπόθεση.

Το κυβερνών Κόμμα Bharatiya Janata (BJP), ωστόσο, είπε ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό του κ. Γκάντι ήταν σύμφωνη με τους κοινοβουλευτικούς νόμους και επέκρινε το κόμμα του ότι αμφισβήτησε την ετυμηγορία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Μπουπέντερ Γιαντάβ είπε ότι ο κ. Γκάντι είχε προσβάλει μέλη της ομάδας κάστας που είναι γνωστή ως Άλλες οπισθοδρομικές τάξεις (OBC) κάτω από την οποία εμπίπτει το όνομα «Μόντι».

«Η προσβολή οποιουδήποτε επωνύμου δεν είναι ελευθερία λόγου», είπε.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν τη σοβαρότητα της ποινής του κ. Γκάντι.

Ο Τζογιοτζίτ Παλ, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι ήταν «πολύ ασυνήθιστο» για κάποιον που παραβατεί πρώτη φορά όπως ο κ. Γκάντι να τιμωρείται με τη μέγιστη δυνατή ποινή των δύο ετών φυλάκισης.

«Τόσο οι χαμηλού επιπέδου πολιτικοί όσο και οι βουλευτές στην Ινδία είναι γνωστό ότι συμμετέχουν σε ακραίες ομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις δημόσιες συναντήσεις τους. Μια πεποίθηση τέτοιας κλίμακας, με συνέπεια την αφαίρεση του κύριου αμφισβητία του Μόντι, είναι πρακτικά ανήκουστη», πρόσθεσε ο ο καθηγητής κ. Παλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα