ΑΘΗΝΑ
23:29
|
26.04.2024
Μηνύματα για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου έστειλε ο πολιτικός κόσμος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα για «τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου», με απόσπασμα από το ποίημα του Τάκη Παπατσώνη, «Η εθνεγερσία» και παραθέτοντας τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αλλ’ ακέραιο μένει κι’ αδιαίρετο

το μέγα Μυστήριο των ενωμένων ανθρώπων

(κι’ ας είναι τόσες οι διαίρεσές τους)

κι’ η πρόοδό τους με ζήλο πανηγυριού

για το Μαρτύριο το θελημένο του πληρώματος» είναι το απόσπασμα του ποιήματος που παραθέτει ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον πίνακα «Η Ελλάς ευγνωμονούσα».

Τσίπρας: Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης, αλλά και ημέρα περισυλλογής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει ότι «δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε».

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Είμαστε περήφανοι για τα Δερβενάκια και την Τριπολιτσά, για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, για τους ξυπόλυτους που ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Για όσους έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη.

Σήμερα είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής. Για το τι έχουμε και τι μας πρέπει.

Τι θέλουμε και τι μας αξίζει. Γιατί οι λαοί που παύουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό. Δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα. Και μπορούμε να την αποκτήσουμε. Μια πατρίδα που τα παιδιά της δεν θα χάνονται στα Τέμπη. Δεν θα ξενιτεύονται. Δεν θα είναι καταδικασμένα να φυτοζωούν ανάμεσα στην ανεργία και την απλήρωτη εργασία. Θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, την Υγεία, τον Πολιτισμό. Θα αισθάνονται και θα είναι όλοι ασφαλείς. Μια πατρίδα στην οποία θα ανθίζει η δημοκρατία και η ισότητα. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Δεν θα γίνονται οι πολίτες «στόχοι» παρακρατικών μηχανισμών. Δεν θα αντιμετωπίζεται το κράτος ως λάφυρο και δεν θα ιδιοποιούνται οι λίγοι το μόχθο των πολλών. Δεν θα τη δυναστεύουν ο κομματισμός, το ρουσφέτι, τα συμφέροντα, αλλά ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος θα στέκεται πλάι και όχι απέναντι στους ανθρώπους.

Αυτά έχουμε δικαίωμα και να θέλουμε και να διεκδικούμε. Κι αν μας φαίνονται δύσκολα, ακόμα και αδύνατα, ας θυμηθούμε ότι αν ο λαός τότε, δεν μεθούσε «με το αθάνατο κρασί του ’21» και άκουγε τους «φρόνιμους» της εποχής, δεν θα είχαμε σήμερα ελεύθερη πατρίδα. Μπορούμε να έχουμε τη σύγχρονη, ελεύθερη Ελλάδα της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που μας αξίζει. Και θα την έχουμε με τη θέληση και τον αγώνα μας».

Κουτσούμπας: Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου

«Η Επανάσταση του 1821 επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου», δήλωσε για την εθνική επέτειο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε:

«Σήμερα παλιό και ξεπερασμένο είναι το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, ενώ υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε αυτή να προστατευτεί. Είναι το σύστημα που αναγκάζει τους εργαζόμενους, σε όλες τις χώρες, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς δικαιώματα, ενώ έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία.

Απέναντι σε αυτόν τον σύγχρονο ζυγό, είναι πολύ ελπιδοφόροι οι αγώνες των λαών που δυναμώνουν σε κάθε χώρα. Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής. Και σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις».

Μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη

«Δεν ξεστόμισαν εύκολα το “Ελευθερία ή Θάνατος” οι εξεγερμένοι πρόγονοί μας», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

«Επέλεξαν να θυσιάσουν τα πάντα για μια λευτεριά που μπορεί να μην ερχόταν ποτέ. Με πλήρη γνώση του ισοζύγιου ρίσκου-οφέλους.

Επέλεξαν να μην υπολογίσουν κέρδη και ζημίες, να υπερβούν τον φόβο, με πλήρη συναίσθηση της αποκοτιάς του εγχειρήματος.

Σήμερα, 25η Μαρτίου, εμείς οι απόγονοί τους, την ώρα που τους τιμούμε, έχουμε υποχρέωση να αναρωτηθούμε ειλικρινά: Είμαστε αντάξιοί τους; Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη το ισοζύγιο ιδιωτικού κόστους-οφέλους για την λευτεριά;

Κοιτάζοντας τη νεολαία μας, νομίζω πως, ναι, τα νέα παιδιά είναι. Κι αυτό, από μόνο του, είναι πηγή ελπίδας για τον τόπο.», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης.

Ανδρουλάκης: Μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν ακολουθεί τον δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης

Tην ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη υπογράμμισε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα την οποία παρακολούθησε .

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει πόσα μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν ακολουθεί τον δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και σε τι επώδυνες περιπέτειες μπορεί να οδηγηθούμε όταν επικρατεί η διχόνοια και η ιδιοτέλεια».

ΥΠΕΞ: Τιμώντας την Επανάσταση του 1821, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας

«Την 25η Μαρτίου, Ελληνίδες, Έλληνες και Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε την ελληνική εθνική επέτειο. Τιμώντας την Επανάσταση του 1821, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία και διατηρούμε ζωντανή την εθνική και ιστορική μνήμη μας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Χριστοδουλίδης: Αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα αυτός του 1821

Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις προσπάθειες για «σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση, ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, όλους αυτούς για τους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Από κει και πέρα ο αγώνας του 1821 είναι ένας αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα. Και είναι πολύ ορθό -και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε- να τιμούμε τέτοιες σημαντικές επετείους μέσα από παρελάσεις, εκδηλώσεις.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε τα αναγκαία μηνύματα, τα αναγκαία διδάγματα και αυτά να τα μετουσιώνουμε στη σημερινή πραγματικότητα στον τρόπο που εμείς κινούμαστε.

Το μήνυμα που εγώ κρατώ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την οθωμανική κατοχή και αυτό το μήνυμα είναι που θέλω και εγώ να στείλω, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έχουμε έντονες ανησυχίες από την ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης κατάστασης πραγμάτων, του απαράδεκτου στάτους κβο, και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτή μας η ανησυχία να μετουσιώνεται σε πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε ότι, με αφορμή και την ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «έχουμε αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πάντα σε συνεννόηση και σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση. Μια συνεννόηση και ένας συντονισμός που θα ενισχύονται καθημερινά και δεν μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την οποιαδήποτε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι σύντομα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίστηκε στις Βρυξέλλες η πρότασή του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω αναφέρει και χθες ότι είμαι ικανοποιημένος από όλα όσα έχω ακούσει στις Βρυξέλλες μέσα από τις συζητήσεις μου με τους προέδρους των τριών θεσμικών Οργάνων, με ξένους ηγέτες, είτε στο πλαίσιο του ΕΛΚ είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχουμε πει αρκετά για αυτή την προσπάθεια. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας και πρέπει να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της και ευελπιστούμε να υπάρξει αποτέλεσμα με χρονικό ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Ευχετήρια επιστολή Τσαβούσογλου στον Δένδια για το 1821

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα στην επιστολή του, όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, σημειώνει πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, όπως γίνεται επίσης γνωστό, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και τη βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Ευχετήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτήν ο Πρόεδρος της Τουρκίας , εκτός από τις ευχές προς τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν και καταλήγει ότι «δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα