Το Βατικανό επέστρεψε τρία θραύσματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε μια κίνηση που έχει χαρακτηριστεί ως «χειρονομία φιλίας», μεταδίδει το BBC.
Την απόφαση για την επιστροφή των μαρμάρων 2.500 ετών είχε ανακοινώσει ο Πάπας Φραγκίσκος πέρυσι.
Το ένα είναι ένα κομμάτι κεφαλιού αλόγου, το άλλο γενειοφόρος άνδρας και το τρίτο κεφάλι αγοριού.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα παρακινήσει άλλα ιδρύματα του εξωτερικού που κρατούν γλυπτά του Παρθενώνα να τα επιστρέψουν.
Περίπου το 50% των αυθεντικών γλυπτών του Παρθενώνα έχουν διασωθεί και σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Η τελετή σήμερα… παρόμοια με τη χειρονομία της κυβέρνησης της Σικελίας και της Δημοκρατίας της Ιταλίας πριν από λίγους μήνες, δείχνει τον δρόμο που μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλοι, προκειμένου να αποκατασταθεί η ενότητα του Παρθενώνα. », δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη.
Καθώς επιστράφηκαν τα μάρμαρα, αξιωματούχοι αντάλλαξαν χειραψίες και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Η προσωπική μου εγκάρδια επιθυμία είναι αυτή η πρωτοβουλία να μιμηθεί και από άλλους. Ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε ότι αυτό είναι δυνατό και σημαντικό», είπε.
Τα μάρμαρα βρίσκονταν στην παπική συλλογή και στα Μουσεία του Βατικανού για αιώνες.
Όμως η Ελλάδα προσπαθεί να τα ανακτήσει από το Βατικανό και άλλες ευρωπαϊκές συλλογές από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Στις αρχές του 1800 δεκάδες μάρμαρα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα της Ελλάδας με εντολή του Σκωτσέζου ευγενή Τόμας Μπρους, γνωστού ως Λόρδου Έλγιν.
Στη συνέχεια πούλησε τα μάρμαρα στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια τα εξέθεσε στο Βρετανικό Μουσείο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είναι κοντά στη συμφωνία με την Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο, η τότε υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Μισέλ Ντόνελαν είπε ότι τα γλυπτά «ανήκουν εδώ» στη Βρετανία.
Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από το νόμο να επιστρέψει οριστικά τα έργα τέχνης στην Ελλάδα.
Υπήρχε όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα γλυπτά να κατευθύνονται στην Αθήνα με δανεισμό εκ περιτροπής, με αντάλλαγμα κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν ξαναβγεί εκτός Ελλάδας.