ΑΘΗΝΑ
13:12
|
22.11.2024
Η Κίνα δημιούργησε διπλωματικούς δεσμούς με την Ονδούρα την Κυριακή, αφότου η χώρα της Κεντρικής Αμερικής τερμάτισε τις σχέσεις της με την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα δημιούργησε διπλωματικούς δεσμούς με την Ονδούρα την Κυριακή, αφότου η χώρα της Κεντρικής Αμερικής τερμάτισε τις σχέσεις της με την Ταϊβάν που μετρούσαν δεκαετίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε την Ονδούρα ότι απαιτούσε υπέρογκα ποσά πριν παρασυρθεί από το Πεκίνο.

Ο τερματισμός των δεσμών με την Ταϊβάν ήταν αναμενόμενος αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξει σχέσεις και η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο είπε ότι η κυβέρνησή της θα ξεκινήσει δεσμούς με το Πεκίνο.

Η Κίνα είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της, Κιν Γκανγκ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Εντουάρντο Ενρίκε Ρέινα, υπέγραψαν τη συμφωνία για τη διπλωματική αναγνώριση στο Πεκίνο, τερματίζοντας τις σχέσεις με την Ταϊβάν που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940.

Σε μια σύντομη δήλωση αργά το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι «αδιαχώριστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας».

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια χωρίς δικαίωμα σε δεσμούς κράτους με κράτος, μια θέση που η Ταϊπέι απορρίπτει κατηγορηματικά. Η Κίνα απαιτεί από τις χώρες με τις οποίες έχει δεσμούς να αναγνωρίσουν τη θέση της.

Μιλώντας στην Ταϊπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου είπε ότι η Κάστρο, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές του περασμένου έτους, και η κυβέρνησή της «είχαν πάντα αυταπάτες» για την Κίνα και ο «δελεασμός» της Κίνας δεν είχε σταματήσει ποτέ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία κατάλαβαν τις σχετικές πληροφορίες και τις χειρίστηκαν προσεκτικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση Κάστρο μας ζήτησε επίσης δισεκατομμύρια δολάρια σε τεράστια οικονομική βοήθεια και συνέκρινε τις τιμές για προγράμματα βοήθειας που παρέχονται από την Ταϊβάν και την Κίνα», είπε ο Γου.

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι η Ταϊβάν δεν θα ανταγωνιστεί την Κίνα στην «ανούσια» διπλωματία του δολαρίου.

»Ο λαός της Ταϊβάν έχει αποδείξει στον κόσμο ότι δεν κρύβουμε ποτέ απειλές. Η συνεργασία και οι δεσμοί της Ταϊβάν με συμμάχους και ομοϊδεάτες χώρες για από κοινού προώθηση της διεθνούς ευημερίας και ασφάλειας θα αυξηθούν, δεν θα μειωθούν», είπε.

Ο Τσιν είπε στο Ρέινα ότι οι εταιρείες της Ονδούρας προσκλήθηκαν να έρθουν στην Κίνα για να συζητήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ ο Ρέινα είπε ότι η Ονδούρα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στα οικονομικά, το εμπόριο και τις υποδομές, ανέφερε σε δήλωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρέινα έγραψε στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα ζητώντας βοήθεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαγραφή του χρέους καθώς και κεφαλαίων για την κατασκευή ενός νοσοκομείου και ενός φράγματος, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Reuters. Η επιστολή απευθυνόταν στον Γου ως «φίλο».

«Έμοιαζε ότι αυτό που ήθελαν ήταν χρήματα, όχι νοσοκομείο», είπε ο Γου στους δημοσιογράφους.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Τσάι πρόκειται να αναχωρήσει για μια ευαίσθητη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουατεμάλα και την Μπελίζ την Τετάρτη. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στο Λος Άντζελες στο τέλος του ταξιδιού.

Ο Γου είπε ότι ήταν «πολύ καχύποπτος» για το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της Ονδούρας τόσο κοντά στην περιοδεία του Τσάι στο εξωτερικό.

«Η Κίνα φαίνεται να το κάνει σκόπιμα», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με ανησυχία καθώς η Κίνα διευρύνει το αποτύπωμά της στην αυλή της αφαιρώντας τους συμμάχους της Ταϊβάν στην Κεντρική Αμερική και έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις χώρες να μην πιστεύουν τις υποσχέσεις της Κίνας για βοήθεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ενώ η δράση της Ονδούρας ήταν μια κυρίαρχη απόφαση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κίνα «συχνά δίνει υποσχέσεις σε αντάλλαγμα για διπλωματική αναγνώριση που τελικά παραμένουν ανεκπλήρωτες».

«Ανεξάρτητα από την απόφαση της Ονδούρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη δέσμευσή μας με την Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι σχέσεις μεταξύ Ονδούρας και Ταϊβάν χρονολογούνται από το 1941 όταν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία παραμένει η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν, βρισκόταν ακόμη στην Κίνα προτού καταφύγει στο νησί το 1949 μετά την απώλεια ενός εμφυλίου πολέμου με τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η Ταϊβάν έχει τώρα μόνο επίσημες διπλωματικές σχέσεις με 13 χώρες, κυρίως φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα