ΑΘΗΝΑ
22:07
|
24.04.2024
Η Ρωσία παρέδωσε στη Λευκορωσία το πυραυλικό σύστημα Iskander που είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία παρέδωσε στη Λευκορωσία το πυραυλικό σύστημα Iskander που είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσει την κατασκευή αποθήκης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της δημοκρατίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, αναφέρει το TASS.

«Έχουμε παραδώσει στη Λευκορωσία το γνωστό και πολύ αποτελεσματικό μας σύστημα Iskander που μπορεί να φέρει [πυρηνικά όπλα]. Στις 3 Απριλίου, θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του πληρώματος και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή μιας ειδικής αποθήκης για τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καμία πληροφορία που να δείχνει την πρόθεση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, οπότε δεν βλέπει κανένα λόγο να προσαρμόσει την ανάπτυξη των πυρηνικών της δυνάμεων. Η υπηρεσία Τύπου του Πενταγώνου εξέδωσε μια τέτοια δήλωση το Σάββατο σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία. κατόπιν αιτήματος του Μινσκ.

«Έχουμε δει αναφορές για την ανακοίνωση της Ρωσίας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την κατάσταση. Δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική πυρηνική στάση ούτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε παρόμοια γραπτή δήλωση.

Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης επαναλαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις, σχολιάζοντας ορισμένες αποφάσεις των ρωσικών αρχών που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα