ΑΘΗΝΑ
23:55
|
08.05.2024
Κατηγορεί τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι λειτουργεί ως φερέφωνο για τους τρομοκράτες, μετά τη μετάδοση συνέντευξης με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ανέστειλε τις εκπομπές του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24, μετά τη μετάδοση μιας συνέντευξη με τον επικεφαλής της βορειοαφρικανικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα.

Το κανάλι μετέδωσε αυτόν τον μήνα συνέντευξη με τον Γιεντίζ Μεμπάρεκ, γνωστό και ως Αμπού Ουμπαϊντάχ Γιουσούφ αλ-Ανάμπι,  ο οποίος πήρε τον τίτλο του «εμίρη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» το 2020 μετά από τον θάνατο του προκατόχου του κατά τη διάρκεια γαλλικής επιδρομής.

Παίρνοντας συνέντευξη από τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, «το France 24 όχι μόνο λειτουργεί ως φερέφωνο των τρομοκρατών, αλλά ακόμα χειρότερα, παρέχει χώρο για τη νομιμοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών και ρητορικής μίσους», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικοινωνίας της Μπουρκίνα Φάσο, Ζαν-Εμανουέλ Ουεντράογκο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Παρισιού και της Ουαγκαντούγκου επιδεινώθηκαν ραγδαία, αφότου ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Ιανουάριο, η Μπουρκίνα Φάσο έδωσε στη Γαλλία, τελεσίγραφο ενός μηνός προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά της, καθώς έληξε μια στρατιωτική συμφωνία που επέτρεπε στις γαλλικές δυνάμεις να βρίσκονται στο έδαφος της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση ένοπλων ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε άνοδος του αντιγαλλικού αισθήματος σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ορισμένες από τις οποίες ήταν στο παρελθόν υπό γαλλική αποικιακή διοίκηση.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το γειτονικό Μαλί αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις εκπομπές του France 24 και του διεθνούς ραδιοφώνου RFI που χρηματοδοτείται από το γαλλικό κράτος, κατηγορώντας τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι μετέδωσαν «ψευδείς ισχυρισμούς» πως ο στρατός σκότωσε δεκάδες αμάχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα