ΑΘΗΝΑ
19:38
|
16.04.2024
«Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να είναι στα σκαριά για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μέση δυνητική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 2,2% (χαμηλό τριών δεκαετιών) ετησίως έως το 2030, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τους συνεχείς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε..

Σύμφωνα με την έκθεση, όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, την οποία η τράπεζα αναμένει να επεκταθεί μόλις κατά 1,7% φέτος.

«Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να είναι στα σκαριά για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ. «Η συνεχιζόμενη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές συνέπειες για την ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη σειρά μοναδικών προκλήσεων της εποχής μας – πεισματική φτώχεια, αποκλίνοντα εισοδήματα και κλιματική αλλαγή».

Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, με πιο απότομη πτώση της δυνητικής ανάπτυξης εάν προκύψει παγκόσμια οικονομική κρίση ή ύφεση.

O συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι «η χρυσή εποχή της ανάπτυξης φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της», δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αϊχάν Κόσε.

Το ίδρυμα με έδρα την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι οι χαμηλές επενδύσεις θα επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τη μέση αύξηση του ΑΕΠ τους να πέφτει στο 4% για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2020, από 5% το 2011-21 και 6% από το 2000-10.

Η παραγωγικότητα είναι πιθανό να αυξηθεί με τον πιο αργό ρυθμό από το 2000, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η αύξηση των επενδύσεων το 2022-24 θα είναι ο μισός από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό, πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού, στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη μείωση του χρέους, λέγοντας ότι η πιθανή ανάπτυξη θα μπορούσε στη συνέχεια να φτάσει έως και το 2,9%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα