Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Σαουδικής Αραβίας, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (SNB), Αμάρ Αλ Κουντάιρι, παραιτήθηκε από τη θέση του, ανακοίνωσε η τράπεζα σήμερα. Η παραίτηση, που επίσημως δηλώθηκε πως έγινε «για προσωπικούς λόγους», ήρθε λίγες μέρες αφότου τα σχόλια του Αλ Κουντάιρι συνέβαλαν στην κατάρρευση της τιμής της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, της Credit Suisse.
Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV εάν η SNB θα ήταν ανοιχτή σε μια παροχή πρόσθετου κεφαλαίου στην Credit Suisse, ο Αλ Κουντάιρι απάντησε, «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η SNB απέρριψε την έκκληση της Credit Suisse να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση, επειδή, σύμφωνα με τη σαουδαραβική τράπεζα, η κατοχή άνω του 10% των μετοχών στην ελβετική τράπεζα θα είχε προκαλέσει «ρυθμιστικό ζήτημα» με τη Σαουδική κυβέρνηση.
Τα σχόλια του τραπεζίτη θεωρείται πως συνέβαλαν στο να πέσουν οι μετοχές της Credit Suisse στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Προκάλεσαν επίσης επιπλέον αναταραχή στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να ταράζεται από τις πρόσφατες καταρρεύσεις τριών αμερικανικών τραπεζών. Η Credit Suisse απέφυγε την κατάρρευση χάρη σε μια εξαγορά διάσωσης με κυβερνητική μεσολάβηση από την ανταγωνίστρια UBS.
Αν και η δήλωση του Αλ Κουντάιρι δεν ήταν η μόνη πηγή των προβλημάτων της Credit Suisse –η τράπεζα μαστίζεται από εκροές καταθέσεων από πέρυσι μετά από μια σειρά σκανδάλων και ρυθμιστικών θεμάτων–, επιδείνωσε την κρίση εμπιστοσύνης προς την τράπεζα, λένε οι αναλυτές.
Η SNB, η οποία ανήκει κατά 37% στο σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την επένδυσή της στην Credit Suisse, η οποία έχει πέσει κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε λίγους μήνες. Η ίδια η σαουδαραβική τράπεζα έχει χάσει περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την αρχή της αναταραχής.