Η παγκόσμια οργή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκαλύπτει τα «διπλά πρότυπα» της Δύσης ως προς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, αναφέρει στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή της για το 2022 η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας την σιωπή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, την καταστολή στην Αίγυπτο και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
«Η δυναμική απάντηση της Δύσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τα διπλά μέτρα και σταθμά που κυριαρχούν, αποκαλύπτοντας συγκριτικά πόσο ασήμαντες ήταν οι αντιδράσεις τους σε τόσες άλλες παραβιάσεις του Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας Ανιές Κάλαμαρ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ομάδας στο Παρίσι.
Η επίθεση της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, «μας έδωσε μια πολύ σπάνια άποψη για το τι είναι δυνατό να γίνει όταν υπάρχει πολιτική βούληση για δράση», καθώς η Δύση συντάχθηκε για να στηρίξει την Ουκρανία, πρόσθεσε. Πολλές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και άνοιξαν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά την εισβολή, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αντίδραση αυτή τονίζει τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων σε άλλα μέρη του πλανήτη, πρόσθεσε, ξεχωρίζοντας την «εκκωφαντική σιωπή της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, την αδράνεια για την Αίγυπτο και την άρνηση να καταγγελθεί το σύστημα του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».
Η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση Human Rights Watch και ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ισοδυναμεί με πολιτική απαρτχάιντ, παρόμοια με εκείνη του διαχωρισμού μαύρων και λευκών στη Νότια Αφρική, μια κατηγορία που το ισραηλινό κράτος αρνείται.
Πέρυσι, «διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα αναγκάζοντας περισσότερους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επεκτείνοντας και νομιμοποιώντας τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ανέφερε η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τα δυτικά έθνη απέτυχαν να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτού του «συστήματος καταπίεσης».
Στη Σαουδική Αραβία, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισαν να αργοπεθαίνουν στις φυλακές, άνθρωποι φυλακίστηκαν για τις απόψεις τους μετά από «εξαιρετικά άδικες δίκες», 81 άνδρες θανατώθηκαν σε μια μέρα και μετανάστες πέθαναν υπό κράτηση, επεσήμανε.
Στην Αίγυπτο, πρόσθεσε, χιλιάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, διαδηλωτές και φερόμενοι ως διαφωνούντες εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και «τα βασανιστήρια παρέμειναν ανεξέλεγκτα».
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες καλωσόρισαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, δεν έδειξαν την ίδια καλοσύνη στους ανθρώπους που διέφυγαν από την εμπόλεμη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, επεσήμανε η κ. Καλαμάρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν επίσης τους Ουκρανούς, «αλλά κάτω από πολιτικές και πρακτικές που έχουν τις ρίζες τους στον ρατσισμό κατά των Μαύρων, απέλασαν περισσότερους από 25.000 Αϊτινούς μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαΐου 2022 και υπέβαλαν πολλούς σε βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση», ανέφερε.
Στο Ιράν «οι γυναίκες πέθαναν επειδή χορεύανε, επειδή τραγουδούσαν, επειδή δεν φορούσαν πέπλο, καθώς ο κόσμος ξεσηκώθηκε σε διαδηλώσεις ενάντια στο ισλαμικό σύστημα», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Αμνηστία τόνισε επίσης την αποτυχία των παγκόσμιων θεσμών «να ανταποκριθούν επαρκώς στις συγκρούσεις που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ και την Υεμένη».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «απομάκρυνε τους πόρους και την προσοχή μακριά από την κλιματική κρίση, άλλες μακροχρόνιες συγκρούσεις και τον ανθρώπινο πόνο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε, τέλος, η γενική γραμματέας της Αμνηστίας Ανιές Κάλαμαρ.