ΑΘΗΝΑ
00:12
|
29.11.2023
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς εμβολίων για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς εμβολίων COVID-19 για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, αντιδρώντας στην αυξανόμενη πίεση από τα κράτη μέλη που δεν θέλουν να πληρώνουν για εμβόλια που δεν χρειάζονται πλέον.

Από πέρυσι, η Πολωνία προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer, επικαλούμενη τη χαμηλή απορρόφηση των εμβολίων και την πίεση να πληρώνει για τις παραδόσεις – κάτι που η χώρα δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά λόγω και του τεράστιου κόστους υποδοχής των προσφύγων από την Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή έδωσε στην Πολωνία το πράσινο φως για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την Pfizer μεμονωμένα – η πρώτη χώρα στην οποία δόθηκε τέτοια συγκατάθεση, όπως ανέφεραν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία απαίτησαν από την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για την προμήθεια των εμβολίων COVID-19 που κατασκευάζει η Pfizer. «Η Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Pfizer, ιδίως όσον αφορά τις πληρωμές για τη μη παράδοση, τη μείωση του αριθμού των δόσεων που συμφωνήθηκαν ή να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία και να αγοράσει το πλεόνασμα εμβολίων από τα κράτη μέλη για να τα δωρίσει σε περιοχές που έχουν ανάγκη», δήλωσαν οι υπουργοί Υγείας των τεσσάρων χωρών σε κοινή τους επιστολή.

Το ζήτημα τίθεται πιεστικά και από την Ιταλία που, βάσει των προηγούμενων συμφωνιών, θα πρέπει να λάβει 61,1 εκατομμύρια δόσεις βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ. Με τη μείωση της απορρόφησης από τους Ιταλούς, οι αχρησιμοποίητες δόσεις θα είναι πιθανότατα 173 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σήμερα σε απόθεμα. Όλα αυτά είναι πιθανό να κοστίσουν στη χώρα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι, ζήτησε από την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους προμηθευτές των εμβολίων και ζήτησε επιστροφή στην αγορά εμβολίων σε εθνική βάση, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των λαθών και η σπατάλη δισεκατομμυρίων δημόσιου χρήματος.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί για το 2023 και το 2024 δεν θα χρειαστούν, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη και πολλά εμβόλια είναι σε απόθεμα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για την άδεια ακύρωσης ή μείωσης των παραγγελιών.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ κάλεσε πρόσφατα την Επιτροπή να αυξήσει «σημαντικά» την πίεση στους παραγωγούς εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές έβγαλαν «πολύ, πολύ καλά κέρδη από την πανδημία και τώρα που η κατάσταση είναι καλύτερη», πρέπει να βρεθεί μια νέα λύση, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων αντί της μονομερούς λήξης των συμβάσεων, αλλά «είναι σαφώς υπέρ της αύξησης της πίεσης», δήλωσε ο Ράουχ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις που να είναι «αποδεκτές από τους φορολογούμενους».

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας της χώρας και οι περιφέρειες έχουν ήδη καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερες από 6 εκατομμύρια δόσεις COVID-19 επειδή έληξαν, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, η Γαλλία εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξή της προς την Επιτροπή και το τρέχον σύστημα κοινής προμήθειας των εμβολίων COVID-19. «Υποστηρίζουμε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Γαλλία είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα. Η Γαλλία υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων, η οποία ήταν η γραμμή μας από την αρχή», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας στη EURACTIV Γαλλίας.

Με πληροφορίες από euractive.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο κέρμα δύο ευρώ αφιερωμένο στον μαθηματικό Καραθεοδωρή

Παρατείνουν την αποχή ως τις 11 Δεκέμβρη οι συμβολαιογράφοι

Η νίκη του Βίλντερς απειλεί τα σχέδια της Μελόνι

Πανελλαδική 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα