ΑΘΗΝΑ
03:45
|
27.04.2024
Οι βόμβες αυτού του τύπου, τις οποίες είχαν ανακοινώσει ότι θα δώσουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ, έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν μια Εκτοξευόμενη από το Έδαφος Βόμβα Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB). Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία αναφέρει την χρήση ενός τέτοιου οπλικού συστήματος, το οποίο έχει το δυνατότητα να διπλασιάζει το πεδίο βολής των ουκρανικών δυνάμεων.

Η GLSDB, που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, είναι μια ρουκέτα νέου τύπου που εκτοξεύεται από πύραυλο και στη συνέχεια ίπταται προς τον στόχο της, καθοδηγούμενη από δορυφόρο GPS, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιο από τα συστήματα HIMARS.

Η Ουκρανία από καιρό ζητά να αποκτήσει οπλικά συστήματα που να της δίνουν τη δυνατότητα να πλήξει ρωσικά κέντρα διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους στόχους βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο αξίας 2,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βομβών μικρής διαμέτρου από το έδαφος (GLSDB). Τα όπλα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν στο Κίεβο πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να εξαπολύσει πλήγματα στην Κριμαία.

Η σημερινή ανακοίνωση της Μόσχας υπογραμμίζει ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής κατέρριψαν μια GLSDB τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίζεται η τοποθεσία της κατάρριψης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι δυνατότητες αεράμυνας αναχαίτισαν 18 ρουκέτες του συστήματος πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS και ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό GLSDB», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ.

Επιπλέον, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές κοντά στους οικισμούς Πολόχι στην περιοχή Ζαπορίζια, Γκολίκοβο, Ρουμπεζνόγιε και Σβάτοβο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, Σολεντάρ, Βολνοβάκα και Βλαντιμίροφκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και Βελίκιε Βισέλκι στο Χάρκοβο, πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα