ΑΘΗΝΑ
01:29
|
03.05.2024
Υποσχέσεις για αμερικανικές επενδύσεις και οικονομική βοήθεια αντιμετώπισης του εξτρεμισμού μοίρασε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Γκάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ολοκλήρωσε απόψε την τριήμερη επίσκεψή της στην Γκάνα στο πλαίσιο μικρής περιοδείας σε τρεις αφρικανικές χώρες.

Κατά την επίσκεψή της επέλεξε να μεταβεί μεταξύ άλλων και στο Cape Coast Castle, που ήταν ένα από τα περίπου 40 «κάστρα σκλάβων» που χτίστηκαν από Ευρωπαίους δουλέμπορους κατά τον 16ο αιώνα στην λεγόμενη «Χρυσή Ακτή» της Δυτικής Αφρικής σε μία προσπάθεια να τιμήσει τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που έπεσαν θύματα του φρικτού δουλεμπορίου που έκανε τις σημερινές ΗΠΑ πλούσιες μεταξύ άλλων και χάρη στη δωρεάν εργασία τους και στην καταλήστεψη του πλούτου των χωρών τους.

«Ο τρόμος του τι συνέβη εδώ είναι κάτι που πρέπει να το θυμόμαστε πάντα.» είπε μπροστά από το φρούριο ενώ έδυε ο ήλιος. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τι έγινε εδώ. Η ιστορία αυτή πρέπει να γίνει μάθημα που πρέπει να το μάθουμε καλά» είπε η Κάμαλα Χάρις που είναι η πρώτη Αφροαμερικανή Αντιπρόεδρος με καταγωγή από την Νότια Ασία.

«Όλοι εμείς, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, επωφεληθήκαμε από τον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη» πρόσθεσε λίγα λεπτά αργότερα μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή μαζί με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ, πέρασαν και από την πλακέτα που τοποθετήθηκε στην περιοχή σε ανάμνηση της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποίησε εκεί ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ, με την ιδιότητα του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Φανερά συγκινημένη, άφησε λίγα λουλούδια κατά γης κοντά στο μνημείο της «Πύλης Δίχως Επιστροφής» περιγράφοντας αργότερα την εκεί επίσκεψή της σαν «επίσκεψη σε νεκροταφείο».

Η εμφάνισή της μερικές ώρες νωρίτερα στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκκρα, προκάλεσε πλήθος χιλιάδων πολιτών που έσπευσαν να την δουν από κοντά με αφορμή την ομιλία της στο μνημείο «Black Stone Gate». «Λόγω της ιστορίας αυτή η ήπειρος έχει μία ιδιαίτερη σημασία, για μένα, ως η πρώτη μαύρη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ» είπε η Κάμαλα Χάρις προσθέτοντας τις επευφημίες του πλήθους.

Harris in Africa looks to painful past, innovative future | The Seattle  Times

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στην επιθυμία των ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία με την Αφρική επισημαίνοντας πως η «αφρικανική καινοτομία» θα κάνει τη διαφορά «στο μέλλον», διαβεβαιώνοντας τον Γκανέζο Πρόεδρο Νάνα Ακούφο-Άντο για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Γκάνα και στην Αφρική γενικότερα.

Ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν 100 εκατομμύρια δολάρια στην Γκάνα και άλλες τέσσερις αφρικανικές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον «βίαιο εξτρεμισμό και την αποσταθεροποίηση». Πέρα από την Γκάνα, η βοήθεια αυτή προορίζεται για το Μπενίν, την Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Τόγκο. Άλλα 139 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν στην Γκάνα στο πλαίσιο διμερούς βοήθειας για το 2024.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της Αμερικανίδας Αντιπροέδρου είναι η Τανζανία και η Ζάμπια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα