ΑΘΗΝΑ
05:10
|
14.11.2024
Το NLD είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εγγραφεί για τις εκλογές, καταγγέλλοντας τις κάλπες που υποσχέθηκε η χούντα της Μιανμάρ ως προσχηματικές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έκανε ένα ακόμη βήμα στη συνεχιζόμενη εκστρατεία της για να ακρωτηριάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, διαλύοντας την Τετάρτη δεκάδες κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι, επειδή υποτίθεται πως δεν τήρησε την προθεσμία εγγραφής πριν από τις εκλογές.

Τον Ιανουάριο, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ έδωσε διορία στα πολιτικά κόμματα δύο μήνες για να εγγραφούν ξανά σύμφωνα με έναν αυστηρό νέο εκλογικό νόμο που συντάχθηκε από τον στρατό ενόψει των νέων εκλογών που έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει, αλλά οι αντίπαλοί του λένε ότι δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Από τα 90 υπάρχοντα κόμματα μόνο τα 50 είχαν υποβάλει αίτηση για επανεγγραφή σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός MRTV, με τα υπόλοιπα να διαλύονται εχθές.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία ή NLD της Σαν Σου Κι ήταν ένα από τα 40 κόμματα που διατάχθηκαν να διαλυθούν σε επίσημη ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στον κρατικά ελεγχόμενο τύπο. Το NLD κυβέρνησε τη Μιανμάρ με συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο από το 2015 έως το 2021 προτού ανατραπεί από τον στρατό.

Το NLD είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εγγραφεί για τις εκλογές, καταγγέλλοντας τις κάλπες που υποσχέθηκαν οι στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ ως προσχηματικές.

Το κόμμα της Σαν Σου Κι, όπως και άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν ότι οι μη προγραμματισμένες ακόμη κάλπες δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες σε μια χώρα που κυβερνάται από τον στρατό που έχει κλείσει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και έχει συλλάβει τους περισσότερους από τους ηγέτες του κόμματος του Σου Κι.

Το NLD κέρδισε με συντριπτική νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, αλλά τον Φεβρουάριο του 2021, ο στρατός εμπόδισε όλους τους εκλεγμένους νομοθέτες να πάρουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο και κατέλαβε την εξουσία, συλλαμβάνοντας κορυφαία μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος της Σαν Σου Κι.

Η ηγεσία του NDL αποδεκατίστηκε στην αιματηρή καταστολή από τη χούντα, ενώ ένας πρώην βουλευτή εκτελέστηκε από τις στρατιωτικές αρχές στην πρώτη χρήση της θανατικής ποινής στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, ο πραξικόπημα του στρατού αντιμετωπίστηκε με ευρεία λαϊκή αντίσταση. Μετά την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων με θανατηφόρα βία, πολλοί αντίπαλοι της στρατιωτικής κυριαρχίας πήραν τα όπλα και μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται σε σύγκρουση.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, 77 ετών, εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικά 33 ετών αφότου καταδικάστηκε σε μια σειρά πολιτικά αμφισβητήσιμων διώξεων που ασκήθηκαν από τον στρατό. Οι υποστηρικτές της λένε ότι οι κατηγορίες επινοήθηκαν για να την εμποδίσουν να συμμετάσχει στην πολιτική.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστολή των αντιπάλων και δήλωσε σε χιλιάδες στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας παρέλασης ότι θα διεξαχθούν εκλογές, αν και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

«Το καθεστώς της Μιανμάρ προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές που, εάν επιβληθούν με τη βία, είναι πιθανό να είναι οι πιο αιματηρές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, ανώτερος σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Μιανμάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Σε επιφυλακή για νέα θεομηνία στην Ισπανία

Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο της Givaudan στο Κεντάκι των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα