Στις 30 Μαρτίου κάθε χρονιάς, οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την «Ημέρα της Γης» για να τιμήσουν όσους αγωνίζονται ενάντια στην ξένη καταπίεση. Την ημερομηνία εκείνη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν έξι Παλαιστίνιους που πραγματοποιούσαν μια μη βίαιη διαμαρτυρία το 1976.
Την προπαραμονή της ημέρας που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των Παλαιστινίων που μάχονται ενάντια στην κλοπή της γης τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία, το 2022, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 953 παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Περισσότερο από το 80% των κατεδαφισμένων κτιρίων βρίσκονται στην περιοχή Γ και 28.446 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και επηρεαστεί ως αποτέλεσμα των κατεδαφίσεων», ανέφερε η αποστολή της Ε.Ε. στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν με το πρόσχημα της οικοδόμησης χωρίς άδεια, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι στην Περιοχή Γ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι κατεδαφίσεις περιλάμβαναν και κτίρια σε περιοχές που ταξινομούνται ως «Α» και « Β» για «τιμωρητικούς» λόγους.
Οι συμφωνίες του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης τη δεκαετία του 1990 κατατάσσουν τα εδάφη της Δυτικής Όχθης σε τρεις κατηγορίες: Η περιοχή Α είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, η περιοχή Β ελέγχεται από κοινού από την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ, ενώ η περιοχή Γ είναι υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας.
Η έκθεση της Ε.Ε. ανέφερε ότι 101 από τα 953 κτίρια που κατεδαφίστηκαν χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη μέλη της με 337.000 ευρώ.
Υπήρξε αύξηση στον αριθμό των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατόπιν απαίτησης του ισραηλινού κράτους, από 34% το 2021 σε 51% το 2022. Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση της Ε.Ε.