Η Ινδία καλωσόρισε τη γέννηση τεσσάρων τσιτάχ. Στην Ινδία τα τσιτάχ είχαν κηρυχθεί και επίσημα είδη προς εξαφάνιση πάνω από 70 χρόνια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας ανακοίνωσε τα καλά αυτά νέα, χαρακτηρίζοντάς τα «σημαντικό γεγονός».
Η χώρα προσπαθεί να επαναφέρει τα τσιτάχ εδώ και δεκαετίες, ενώ πέρυσι έφερε οκτώ τσιτάχ από τη Ναμίμπια ως μέρος του σχεδίου αυτού. Άλλα 12 τσιτάχ μεταφέρθηκαν στην Ινδία από τη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα.
Τα τέσσερα μικρά τσιτάχ γεννήθηκαν στο καταφύγιο άγριας ζωής του Εθνικού Πάρκου Kuno από ένα από τα θηλυκά που ήρθαν από τη Ναμίμπια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανακοινώνοντας την είδηση στο Twitter, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπέντερ Γιαντάβ δήλωσε «ευχαρισμένος».
«Συγχαίρω όλη την ομάδα του Project Cheetah για τις αδυσώπητες προσπάθειές τους, να φέρουν πίσω τα τσιτάχ στην Ινδία και για τις προσπάθειές τους να διορθώσουν ένα οικολογικό λάθος που έγινε στο παρελθόν», είπε. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε επίσης «υπέροχα νέα». Τα μικρά πιστεύεται, ότι γεννήθηκαν πριν από πέντε ημέρες, αλλά εντοπίστηκαν από τους αξιωματούχους την Τετάρτη. Ένας υπάλληλος του πάρκου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων, ότι η μητέρα Σιγιάγια και τα μικρά της ήταν καλά και υγιή.
Αλλά η ανακοίνωση των νέων μικρών έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ένα από τα άλλα οκτώ τσιτάχ της Ναμίμπια πέθανε στο Εθνικό Πάρκο Kuno λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Όταν μεταφέρθηκαν στην Ινδία πέρυσι, ήταν η πρώτη φορά που ένα μεγάλο σαρκοφάγο μεταφέρθηκε από τη μια ήπειρο στην άλλη και είχε επανεισαχθεί στη φύση.
Τα τσιτάχ, το ταχύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο, εξαφανίστηκαν επίσημα στην Ινδία το 1952, μετά από χρόνια μείωσης του αριθμού τους λόγω του κυνηγιού, της απώλειας οικοτόπου και της έλλειψης αρκετών θηραμάτων για φαγητό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των 7.000 τσιτάχ στον κόσμο βρίσκονται τώρα στην Αφρική – στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και την Μποτσουάνα. Το ασιατικό τσιτάχ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαφάνισης και βρίσκεται πλέον μόνο στο Ιράν, όπου πιστεύεται ότι έχουν απομείνει περίπου 50. Το τσιτάχ καταγράφεται παγκοσμίως ως «ευάλωτο» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Μπορεί να τρέξει σε λιβάδια με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 mph (112km/h) για να συλλάβει το θήραμα.
Πηγή: BBC