Ακόμα και τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ δεν παύει να απασχολεί τις αρχές με τον υπέρ-πληθωρικό τρόπο ζωής του, καθώς είχε μεταφέρει στη βίλα του δεκάδες άγρια ζώα από άλλες χώρες, και κυρίως την Αφρική, προκαλώντας μέχρι και σήμερα τη σύγχυση για τη μοίρα των ζώων που επιβιώνουν ακόμα στις τεράστιες εκτάσεις του νεκρού μαφιόζου.
Πρόσφατα, η Κολομβία δήλωσε ότι το κόστος μεταφοράς των 70 ιπποπόταμων που ανήκαν στον νεκρό βαρόνο των ναρκωτικών ώστε να πάνε σε καταφύγια στο εξωτερικό θα αγγίξει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ο βαρόνος της κοκαΐνης μετέφερε ένα μικρό αριθμό ζώων από την Αφρική στην Κολομβία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αλλά μετά το θάνατό του το 1993 τα ζώα αφέθηκαν να περιφέρονται ελεύθερα σε μια καυτή, ελώδη περιοχή του διαμερίσματος Αντοκία, όπου οι περιβαλλοντικές αρχές ήταν αβοήθητες να περιορίσουν τον αριθμό τους.
Οι αρχές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αιχμαλωτίσουν και να μετακινήσουν σχεδόν τους μισούς ιπποπόταμους τους επόμενους μήνες, με 10 να προορίζονται για το καταφύγιο Οστόκ στο βόρειο Μεξικό και 60 να προορίζονται για μια εγκατάσταση που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί στην Ινδία.
«Η όλη επιχείρηση θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Ερνέστο Ζαζουέτα, ο ιδιοκτήτης του Ιερού Οστόκ.
Ο ίδιος και ο τοπικός κυβερνήτης της περιφέρειας της Κολομβίας που φιλοξενεί τους ιπποπόταμους λένε ότι σχεδιάζουν να δελεάσουν τα ζώα με δόλωμα σε κλουβιά, όπου θα παραμείνουν έγκλειστα πριν τα βάλουν σε ειδικά κιβώτια για τη μεταφορά.
Από τότε που οι ιπποπόταμοι δραπέτευσαν μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποτύχει να τιθασεύσει τον ακμάζοντα πληθυσμό τους.
Το 2009 προσπάθησε να θανατώσει τα ζώα αλλά σταμάτησε αφότου μια φωτογραφία προκάλεσε εθνική οργή. Μια προγραμματισμένη στείρωση παραμένει σε ισχύ, αλλά οι ιπποπόταμοι αναπαράγονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να τους εντοπίσουν οι τοπικοί ειδικοί, ώστε να τους πιάσουν και να τους ευνουχίσουν.
Από τους αρχικούς τέσσερις ιπποπόταμους που διέφυγαν από την εξοχική περιουσία του Εσκομπάρ υπάρχουν σήμερα περίπου 130 – ο μεγαλύτερος πληθυσμός εκτός Αφρικής. Χωρίς φυσικά αρπακτικά που να τους κρατούν υπό έλεγχο, ο πληθυσμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά. Μια μελέτη υπολόγισε ότι μέχρι το 2034 οι ιπποπόταμοι θα αριθμούν 1.400.
Μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ιπποπόταμοι βλάπτουν το οικοσύστημα του ποταμού Μαγκνταλένα – τον μεγαλύτερο ποταμό σε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Κάθε ιπποπόταμος τρώει περίπου 40 κιλά γρασίδι τη νύχτα που σημαίνει ότι τα περιττώματά του από μόνα τους δηλητηριάζουν το νερό, σκοτώνουν τα ψάρια και θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού.
Οι ιπποπόταμοι έρχονται επίσης όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τους ντόπιους και οι επιθέσεις με ιπποπόταμους έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακήρυξε τους ιπποπόταμους ως χωροκατακτητικό είδος πέρυσι, κάτι που άνοιξε την πόρτα σε μια ενδεχόμενη θανάτωση, αλλά το σχέδιο μεταφοράς ιπποπόταμων θεωρείται ως ένα τελευταίο μέτρο σωτηρίας.