Οι Βρετανοί έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ ότι στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, γεγονός που αντιστρέφει μια κατάσταση πραγμάτων που συντηρείται για περισσότερα από 30 χρόνια.
Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν εμπιστοσύνη στο βρετανικό κοινοβούλιο μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 22%, ενώ σημειώθηκε αύξηση της εμπιστοσύνης επτά ποσοστιαίων μονάδων στο μπλοκ με έδρα τις Βρυξέλλες, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 39%. Η εμπιστοσύνη στη βρετανική κυβέρνηση επίσης έχασε έδαφος μεταξύ της περιόδου 2017-2021.
Τα αποτελέσματα από την Έρευνα Παγκόσμιας Αξιών (WVS) που διερευνά την θεσμική εμπιστοσύνη σε 24 χώρες -από τον Καναδά έως τη Νότια Κορέα- είναι πιθανό να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των υποστηρικτών της ανοικοδόμησης των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.
Ο πρώην γραμματέας του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε ότι η αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα «μιας γκρινιάρικης, δυσάρεστης, επιθετικής διαμάχης» στο κοινοβούλιο για το Brexit από τα τέλη του 2017, «η οποία ήταν εντελώς αντιπαραγωγική».
Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. ακολουθεί επίσης μια σθεναρή απάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στην ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και την επιθυμία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να γίνει η χώρα του μέρος του μπλοκ.
Μόνο το 24% των ανθρώπων δήλωσε «χαρούμενο» που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ το 49% δήλωσε απογοητευμένο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενταχθεί στη σειρά των χωρών που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο – υστερώντας πίσω από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Ιράν και την Κίνα.
«Η εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο έχει μειωθεί στο μισό από το 1990», δήλωσε ο καθηγητής Μπόμπι Ντάφι, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου, το οποίο ανέλυσε τα στοιχεία. «Είμαστε από τις λίγες χώρες της έρευνας που έχουν τόσο λίγη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Η εμπιστοσύνη στην αστυνομία μειώθηκε απότομα, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, και μόνο η Αίγυπτος έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στον Τύπο της».
Να σημειωθεί ότι η εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο κατέχει ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες μεταξύ των μελών της γενιάς Χ, των millennials και της γενιάς Ζ. Με μόνο το 13% των ανθρώπων να λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το έθνος βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά πολύ πίσω από τη Νορβηγία (36%), τη Σουηδία (32%), τον Καναδά (24%) και τη Γερμανία ( 23%).
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 23η από 24 χώρες όσον αφορά την εμπιστοσύνη στον Τύπο. Τα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία είχαν όλα υπερδιπλάσια εμπιστοσύνη.
«Ορισμένα ιδρύματα τα πηγαίνουν καλύτερα, με το δικαστικό μας σύστημα να έχει σχετικά υψηλή βαθμολογία και τη δημόσια διοίκηση να βγαίνει πολύ καλύτερα από τους πολιτικούς μας θεσμούς», είπε ο Ντάφι.
Το WVS είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ακαδημαϊκές κοινωνικές έρευνες στον κόσμο, και βρίσκεται σε λειτουργία από το 1981. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου συλλέχθηκαν το 2022, με δεδομένα για άλλα έθνη που συλλέχθηκαν σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της τελευταίας έρευνας του WVS, η οποία διήρκεσε το 2017 έως το 2022.
«Αυτές οι τάσεις έχουν σημασία», τόνισε ο Ντάφι. «Η πανδημία έδειξε πόσο βασιζόμαστε στη δημόσια συνεργασία σε περιόδους κρίσεων, με την εμπιστοσύνη καθοριστικής σημασίας για αυτό, και η ανασκόπηση της αστυνομίας του Met κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η δημόσια συναίνεση παραβιάζεται». Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και γρήγορα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού».