ΑΘΗΝΑ
02:47
|
09.05.2024
Οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για άμεσες εμπορικές συναλλαγές με τα δικά τους νομίσματα, παραμερίζοντας το δολάριο από το μεταξύ τους εμπόριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία για εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές με τα νομίσματα των χωρών τους υπέγραψαν σήμερα Κίνα και Βραζιλία, αμφότερες χώρες των  BRICS, δηλαδή του διεθνούς πολιτικού οργανισμού πέντε χωρών με κορυφαίες αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία,Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Η συμφωνία καθιστά εφικτές τις συναλλαγές σημαντικών εμπορικών συναλλαγών άμεσα δίχως την χρήση δολαρίου με κινέζικα γιουάν και βραζιλιάνικα ρεάλια ώστε αφενός να μειώσουν τα επιπλέον κόστη στο διμερές εμπόριο, αφετέρου να μειώσουν την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μαζί  με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα σαν «όπλο» απέναντι σε ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Βραζιλία και Κίνα ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία ενός Οίκου Συμψηφισμού (Clearing House) για τη διευκόλυνση πληρωμών, συναλλαγών τίτλων ή παραγώγων με πλήρη παράκαμψη του αμερικανικού δολαρίου.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Πέρσι το διμερές εμπόριο ξεπέρασε σε αξία τα 150 δις. δολάρια.

Η Βραζιλιάνα υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, Τατιάνα Ροσίτου, 25 χώρες έχουν κάνει ανάλογες νομισματικές, χρηματοπιστωτικές συμφωνίες με την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα