ΑΘΗΝΑ
18:12
|
13.05.2024
Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα, όπως οι φυσικές καταστροφές, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε νομίζω να το εκλάβουμε και ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε χωρίς να υπεραισιοδοξούμε» τόνισε μεταξύ άλλων απόψε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του στην Άγκυρα, στις 4 Απριλίου, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του, Χολουσί  Ακάρ.

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι σημαντικό να αποκτήσει «μόνιμα χαρακτηριστικά» η αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως το κανάλι επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του πάντα υπήρχε  αλλά θα πρέπει «να το εξελίξουμε και σε ένα επίπεδο προσωπικής επίσκεψης στο πεδίο».

«Προ ημερών στο πλαίσιο ανταλλαγής συλλυπητηρίων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν απέρριψα ασφαλώς αυτήν την πρόταση, έπρεπε όμως να αναζητηθεί η κατάλληλη ημερομηνία» συμπλήρωσε και επισήμανε: «Επιλέξαμε τελικά την 4η Απριλίου, την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη. Θα επισκεφτούμε τις σεισμόπληκτες περιοχές, εκεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία».

 Αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση, εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία «για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης».

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη «δουλειά της» και ανέφερε: «Η δουλειά μας συνίσταται στο να εντείνουμε ακόμα την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνεις τον διεκδικητικό αντίπαλο να σκέφτεται ο,τιδήποτε που συνιστά επιβουλή της εδαφικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα λοιπά. Και πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ειδικότερα, για τα F-35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην πρόσκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τονίζοντας ότι αυτό συνιστά «μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ολλανδία: Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις στα πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την EBU για την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. στην Eurovision

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα