ΑΘΗΝΑ
10:30
|
26.04.2024
Το τουρκικό Συμβούλιο Ασφάλειας εκτίμησε ως «θετική» την ατμόσφαιρα στις σχέσεις με την Ελλάδα, ρίχνοντας μύδρους κατά όσων στηρίζουν τους Κούρδους των οργανώσεων ΡΚΚ,YPG.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε απόψε υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του στις σχέσεις με την Ελλάδα, αξιολογώντας ως θετική την ατμόσφαιρα μεταξύ αμφοτέρων κρατών και εκτιμώντας πως αυτή είναι επωφελής για την Άγκυρα και πρέπει να συνεχιστεί.

«Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος επισημαίνεται με νόημα πως «οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά».

Πυρά κατά Κούρδων και εμμέσως πλην σαφώς κατά ΗΠΑ

Ωστόσο, το κεντρικό θέμα στην ατζέντα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η δράση της οργάνωσης Κούρδων μαχητών της Συρίας, YPG, που για την Άγκυρα φαντάζει σαν «παρακλάδι του PKK». Στην τελική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να παλεύει για να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ και το συριακό παρακλάδι  YPG παρά την υποστήριξη που απολαμβάνουν τρομοκράτες σε Συρία και Ιράκ».

Σε μία έμμεση αναφορά προς τις ΗΠΑ που εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και ενίοτε πραγματοποιούν από κοινού επιχειρήσεις με τους Κούρδους μαχητές της Βορειοανατολικής Συρίας, YPG που είναι τμήμα των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) , αναφέρεται πως οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ «είναι νευραλγικές για την κατανόηση της πραγματικής πρόθεσης εκείνων που συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις οργανώσεις PKK/KCK-PYD/YPG  με κάθε τρόπο και δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων υπό το πρόσχημα καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης  DAESH ( σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος»)»

Σε επόμενο σημείο γίνεται αναφορά στην «άνω των 40 ετών τρομοκρατική εκστρατεία κατά της Τουρκίας» από το ΡΚΚ θεωρώντας το υπεύθυνο για τους θανάτους άνω των 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών,βρεφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα