ΑΘΗΝΑ
08:37
|
06.05.2024
«Αν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και κάτι τέτοιο «δεν είναι μια λογοτεχνική υπερβολή», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να συζητήσει την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια κράτη εισηγούνται κάτι τέτοιο και σε τι επίπεδο διεξάγεται μια τέτοια συζήτηση.

«Βρισκόμαστε κοντά στο γεγονός ότι στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών το ερώτημα του εάν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν να αποστείλουν κάποιου είδους στρατεύματα ειρηνευτικού τύπου με οποιαδήποτε μορφή, ή [είναι] καλύτερα να μη στείλουν, έχει γίνει νόμιμο και αποδεκτό», είπε, μιλώντας στο Kossuth Rádió σήμερα.

«Αν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και κάτι τέτοιο «δεν είναι μια λογοτεχνική υπερβολή», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «αμφισβητούμενοι, καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε την ειρήνη ούτε την ευημερία» και πως η Βουδαπέστη «μπορεί να παρασυρθεί στον πόλεμο». «Θέλουν να μας σπρώξουν σε αυτόν τον πόλεμο, είπε.

Το ερώτημα «αν η Ουγγαρία πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο, και αν ναι, με ποια μορφή ή αν πρέπει να μείνει εκτός» μπορεί να αποφασιστεί αναμφισβήτητα μόνο σε ένα μέρος, και αυτό είναι το ουγγρικό κοινοβούλιο, υποστήριξε.

Για το λόγο αυτό, είπε, είναι σημαντικό ότι σήμερα το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει ένα ψήφισμα με το οποίο θα επιμείνει στην ειρηνευτική του θέση και θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Η θέση της Ουγγαρίας δεν αφορά το είδος της ειρηνευτικής συμφωνίας που θα πρέπει να συναφθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων, είπε, διευκρινίζοντας πως «η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός».

«Όσον αφορά την ειρήνη, ο κόσμος είναι πλειοψηφικά στο πλευρό της Ουγγαρίας, αλλά είμαστε μειοψηφία στην Ευρώπη» προσέθεσε.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας

Μια συζήτηση για πιθανή ανάπτυξη δυτικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι δυνητικά μια πολύ επικίνδυνη ιδέα, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Αν μιλάμε για κάποιου είδους σοβαρές διαπραγματεύσεις, τότε αυτή είναι μια δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνη συζήτηση. Στην παγκόσμια πρακτική, τέτοιες δυνάμεις, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο μερών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνητικά ένα πολύ επικίνδυνο θέμα», είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα