Την επικαιροποίηση του δόγματος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στη σκιά του ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων και των πιέσεων σε βάρος της Μόσχας υπέγραψε σήμερα το ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου Russia Today (RT) επισημαίνεται πως το επίκεντρο του νέου δόγματος ρωσικής εξωτερικής πολιτικής είναι «οι προσπάθειες της Δύσης να υπονομεύσουν τη Ρωσία στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία».
Ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράφοντας το έγγραφο, αφού προηγήθηκε συνάντησή του με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, εξήγησε πως αυτό έπρεπε να αλλάξει λόγω των «δραστικών αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό».
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών περιγράφοντας συνοπτικά τις αλλαγές στο δόγμα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής τόνισε πως αφορά τις προσπάθειες της Δύσης και δη των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Σε σχέση με τον υβριδικό πόλεμο σε βάρος της αναφέρεται πως η Δύση επιδιώκει «την εξασθένιση της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο» συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, οικονομικών, τεχνολογικών δυνατοτήτων, προκειμένου να περιορίσει την κυριαρχία της σε εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές και να διαβρώσουν την εδαφική της ακεραιότητα».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως παρά τις προσπάθειες της Δύσης, η Ρωσία «δεν βλέπει εαυτή ως εχθρό της Δύσης ούτε θέλει να απομονωθεί από αυτήν, ούτε έχει εχθρικές προθέσεις εναντίον της». Επισημαίνει επίσης πως η Ρωσία αναμένει από τις δυτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν «τη ματαιότητα των συγκρουσιακών πολιτικών τους και ηγεμονικών φιλοδοξιών» και να επανέλθουν στην «ρεαλιστική συνεργασία με τη Ρωσία στη βάση αμοιβαίου σεβασμού».
«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία σε αυτή τη βάση αμοιβαίου σεβασμού» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το προηγούμενο δόγμα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής είχε υπογραφεί το 2016 και είχε ως επίκεντρο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ρωσίας και την εξασφάλιση των ρωσικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.