Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περιορισμούς ως προς τις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή μικροτσίπ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας.
Όπως αναφέρει το BBC τα μέτρα αναμένεται να αφορούν 23 τύπους εξοπλισμού για την κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ, τα οποία είναι η κινητήριος δύναμη για τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι λογισμικά για στρατιωτικό εξοπλισμό. Και φυσικά τα εν λόγω μικροτσίπ βρίσκονται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας με εμπλοκή και της Ταϊβάν, χώρα παραγωγής μικροτσίπ. Πάντως η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας για τα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα είναι προσεκτική και αποφεύγει την όποια αναφορά στις ΗΠΑ, ή την Κίνα.
«Το μέτρο στοχεύει στην ολοκλήρωση των προσπαθειών μας για την αποφυγή της χρήσης τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της διεύθυνσης ελέγχου Εξαγωγών στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στην τεχνολογική ειρήνη και σταθερότητα», συμπλήρωσε.
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κίνηση της ιαπωνικής ηγεσίας δεν σχετίζεται με τους αμερικανικούς περιορισμούς για τα μικροτσίπ.
Στο μεταξύ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι θα επισκεφθεί το Πεκίνο για μια όπως είπε, «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του Κιν Γκανγκ για τη δημιουργία μιας «εποικοδομητικής και σταθερής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών».
Πεκίνο και Ουάσινγκτον επιδίδονται σε μια σκληρή μάχη όσον αφορά την κατασκευή μικροκυκλωμάτων και, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ.
Μπροστά στους αμερικανικούς περιορισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 πως προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως θέτει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού σε διεθνές επίπεδο.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι θα προχωρήσει επίσης στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογιών για την κατασκευή ηλεκτρονικών για λόγους «ασφαλείας», έπειτα από αμερικανικές πιέσεις. Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε έντονα την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, απόρροια κατ’ αυτην της προσπάθειας της Δύσης να διατηρήσει την «ηγεμονία» της.