Μετά το μορατόριουμ που έχει επιβληθεί στις εκτελέσεις από το 2018, η Μαλαισία προχωράει με αργά βήματα, στην πιθανή εγκατάλειψη της θανατικής ποινής..
Το Dewan Rakyat, η Κάτω Βουλή, του κοινοβουλίου της χώρας ενέκρινε σήμερα Δευτέρα νομικές μεταρρυθμίσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής θανατικής ποινής για ορισμένα αδικήματα. Αν το μέτρο εγκριθεί και από την Dewan Negara, την Άνω Βουλή, θα σταλεί στον βασιλιά για να υπογραφεί και να γίνει νόμος.
Η θανατική ποινή θα καταργηθεί ως επιλογή για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα που δεν προκαλούν θάνατο, όπως η απαγωγή και η διακίνηση όπλων, μερικά από τα 34 αδικήματα που τιμωρούνται επί του παρόντος με θάνατο, στην Ασιατική χώρα, συμπεριλαμβανομένου του φόνου και της διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν, οι εναλλακτικές στη θανατική ποινή θα περιλαμβάνουν την ποινή της μαστίγωσης και τη φυλάκιση από 30 έως 40 χρόνια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Νομικής Ramkarpal Singh είπε ότι η θανατική ποινή είναι μια μη αναστρέψιμη ποινή που δεν ήταν αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας για το έγκλημα.
«Η θανατική ποινή δεν έφερε τα αποτελέσματα που είχε σκοπό να φέρει», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης της χώρας Ραμκαρπαλ Σινγκ, στην καταληκτική του τοποθέτηση στην Κάτω Βουλή.
Την ίδια ώρα, γειτονικές στη Μαλαισία χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχουν εντείνει τη χρήση της θανατικής ποινής, αλλά και τις εκτελέσεις.
Πέρυσι, η Σιγκαπούρη εκτέλεσε 11 άτομα για αδικήματα ναρκωτικών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ η Μιανμάρ εκτέλεσε τις πρώτες της θανατικές ποινές εδώ και δεκαετίες εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.