ΑΘΗΝΑ
01:38
|
08.11.2024
Ο γνωστός καθηγητής Σεισμολογίας προτείνει στις αρμόδιες τοπικές και κεντρικές αρχές τέσσερα βασικά μέτρα πρόληψης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ «αργά ή γρήγορα» στον Κορινθιακό Κόλπο προέβλεψε σήμερα ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαπδόπουλος επισημαίνοντας πως επαναλαμβάνεται «κατά μέσο όρο κάθε 25 με 30 χρόνια…και είμαστε ήδη στα 27» σύμφωνα με αρχεία που τηρούνται από το 1850.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε δημάρχους, περιφερειάρχη και ανώτερες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη προληπτικών μέτρων ενημερώνοντας σωστά τους πολίτες.

Απαντώντας σε ερώτηση για πού ακριβώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί ο σεισμός, ο καθηγητής σεισμολογίας απάντησε:

«Ο Κορινθιακός δεν είναι δα και καμιά πολύ μεγάλη περιοχή. Το μήκος του είναι 120 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, από προηγούμενες μελέτες, το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό. Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Ερωτηθείς ποια προληπτικά μέτρα προτείνει ως απαραίτητα, ο Παπαδόπουλος πρότεινε:

  • Πρώτον, ενημέρωση του πληθυσμού και εκπαίδευσή του, ειδικά στα σχολεία, για προφανείς λόγους. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να μάθουν περισσότερα πράγματα.
  • Δεύτερον, σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι εκ του νόμου να έχουν εκπονήσει, ώστε την ώρα που θα χρειαστούν, να είναι επικαιροποιημένα. Να μην είναι σχέδια προ δεκαετίας και το βάλαμε στο συρτάρι.
  • Τρίτον, η διαρκής παρακολούθηση από εμάς τους επιστήμονες. Θ’ αναρωτηθεί κάποιος τώρα: Και τι θα κερδίσουμε με τη διαρκή παρακολούθηση; Σας απαντώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προκύψει πως οι ισχυροί σεισμοί έχουν προσεισμούς, που μερικές μήνες ή εβδομάδες πριν, δείχνουν πως έρχεται ο κύριος σεισμός. Για παράδειγμα, αυτό που είδαμε 4 μήνες πριν από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη. Τέσσερις μήνες πριν είχαν ξεκινήσει οι προσεισμοί. Και τρεις μήνες πριν, συγκλήθηκε εκτάκτως η επιτροπή εκτίμησης σεισμού κινδύνου. Αξιολογήσαμε την κατάσταση και είπαμε τότε πως δεν ήμασταν απόλυτοι σίγουροι ότι θα ακολουθήσει και ο κύριος σεισμός, αλλά ήταν πολύ πιθανό. Και γι’ αυτό συστήσαμε μέτρα που μπορεί να πάρει ένας δήμος, σε συνεργασία με τον Περιφέρεια.
  • Τέταρτο: Ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, γιατί έχουν τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς. Πριν μια εβδομάδα, ψηφίστηκε ένα επικαιροποιημένο νομοθέτημα για το πώς μπορούν να γίνονται πιο οργανωμένοι οι προσεισμικοί έλεγχοι. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ελέγχους; Όχι φυσικά ένα υπουργείο, που θ’ αναλάβει χιλιάδες κτίρια σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι ο εκάστοτε δημόσιος φορέας που είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου. Είναι σχολείο; Ο δήμος. Είναι νοσοκομείο; Η ΥΠΕ και το υπουργείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ για την νίκη και σπόντες για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Ναυάγησε η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα