Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες Κυριακή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα του σε μια προσπάθεια να πιέσει για την άνευ όρων συνέχιση της βοήθειας του Ριάντ.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας με την ατζέντα να φορά στην κοινή συνεργασία των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η Σαουδική Αραβία παρέχει σημαντική οικονομική υποστήριξη για να διατηρήσει την αιγυπτιακή οικονομία όρθια και έχει επανειλημμένα βοηθήσει το Κάιρο από τότε που ανέλαβε ο Ελ Σίσι την εξουσία, μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έκαναν καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και υποσχέθηκαν σημαντικές νέες επενδύσεις όταν οι οικονομικές δυσκολίες της Αιγύπτου αποκαλύφθηκαν και επιδεινώθηκαν από τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, η επίσκεψη του αλ Σίσι, έρχεται αφότου το Ριάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον οικονομική υποστήριξη στους συμμάχους του, χωρίς όρους.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Ιανουάριο στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συγκεντρώνονται οι ισχυρότεροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του κόσμου μία φορά το χρόνο, ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφή τη στροφή. «Συνηθίζαμε να παρέχουμε άμεσες επιχορηγήσεις και καταθέσεις χωρίς δεσμεύσεις», ανέφερε.
Μετά το Νταβός, οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μια μικρή κρίση, όταν δύο εξέχοντες Σαουδάραβες σχολιαστές επέκριναν την Αίγυπτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για την «αποτυχία» της από την επανάσταση του 1952 και τον κυρίαρχο ρόλο του στρατού στην οικονομία.
Σε μια προφανή απάντηση, ο Αμπτέλ Ραζέκ Ταουφίκ, αρχισυντάκτης της αιγυπτιακής κρατικής εφημερίδας Al Gomhuria, έγραψε ένα κύριο άρθρο υποστηρίζοντας ότι οι «ξυπόλητες» και οι νεόπλουτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν την Αίγυπτο. Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι κατάφεραν να εξομαλύνουν τα πράγματα, με τον Ελ Σίσι να υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποστήριξη που μας έδωσαν οι αδελφοί μας».
Η εξάρτηση της Αιγύπτου από τις πλουσιότερες χώρες του Κόλπου βάθυνε περαιτέρω αφότου εξασφάλισε δάνειο 3 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Η συνάντηση στη Τζέντα έρχεται επίσης εν μέσω μιας μεγάλης διπλωματικής αναδιάταξης στην περιοχή.
Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μια συμφωνία ορόσημο με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των δεσμών με το άλλοτε αρχαίο εχθρό της Ιράν. Μετά τη συμφωνία, η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τη Συρία σχετικά με την πιθανή επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών στις δύο χώρες.
Η Σαουδική Αραβία εργάζεται επίσης για την εκ νέου ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία, μετά από χρόνια έντασης που επιδεινώθηκε από τη βάναυση δολοφονία από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα και αρθρογράφου της Washington Post.
Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Άγκυρα για κατάθεση 5 δισ. δολαρίων στην τουρκική κεντρική τράπεζα λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία.