ΑΘΗΝΑ
10:38
|
03.05.2024
Η αυριανή «θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας, για τη σκανδιναβική ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ συνολικά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία θα γίνει επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ αύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή είναι μια ιστορική εβδομάδα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους σήμερα, παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της στρατιωτικής συμμαχίας. «Από αύριο, η Φινλανδία θα είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας, για τη σκανδιναβική ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ συνολικά».

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, και ο υπουργός Άμυνας, Άντι Κάικονεν, αναμένεται να παραστούν στην τελετή ένταξης στις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τονίσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στον οργανισμό, τερματίζοντας μια παρατεταμένη ενταξιακή διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την παραδοσιακή τους θέση ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενες ανησυχίες για μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Η Τουρκία είχε αντιταχθεί στα αιτήματα του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξή τους σε «τρομοκρατικές ομάδες». Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο Ερντογάν επαίνεσε τα «αυθεντικά και συγκεκριμένα βήματα» της Φινλανδίας για την αντιμετώπιση των τουρκικών ανησυχιών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη κάποια σαφή ένδειξη για το πότε η Άγκυρα θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο μπλοκ.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, αντέδρασε στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ενισχύσει το στρατιωτικό της δυναμικό στα δυτικά και βορειοδυτικά σύνορα. «Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και τα μέσα άλλων μελών του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα στο RIA Novosti ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «λυπάται» για την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία, δηλώνοντας ότι η Ρωσία «δεν αποτελεί καμία απειλή για αυτές τις χώρες, καθώς δεν έχει καμία διαφωνία μαζί τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα