ΑΘΗΝΑ
06:07
|
03.05.2024
Οι δύο πλευρές αναμένεται να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στο πώς θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με βασικά θέματα την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας παράλληλα με την μετάβαση στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» στο φόντο των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, 4 Απριλίου, το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 2022 με κοινή απόφαση των ηγετών, Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ΕΕ εκπροσωπεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Zοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον που θα συμπροεδρεύσουν  στο Συμβούλιο Ενέργειας με τις ΗΠΑ Βρυξέλλες. Απέναντί τους θα έχουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τερκ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στο πώς θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση. Θα εξετάσουν επίσης τις προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και το πώς θα επιταχυνθεί η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι κοινωνικά δίκαιη. Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

EU-U.S. Energy Council Takes Place February 7 | EEAS Website

Αγκάθι στη διαπραγμάτευση προκαλεί, μεταξύ άλλων, το πακέτο ισχυρών οικονομικών και άλλων κινήτρων που προσφέρει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ηλεκτροκίνηση για εταιρίες που παράγουν αυτοκίνητα στη Βόρειο Αμερική.  Το πακέτο κρατικών επιδοτήσεων και προνομιακών μέτρων αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων προκαλεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, κάποιες εκ των οποίων μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής στο έδαφος των ΗΠΑ για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικοί εταίροι που συνεργάζονται στενά για να πιέσουν παγκοσμίως για φιλόδοξη δράση για το κλίμα» καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης.

Πριν από το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, περίπου στις 10:15 ώρα Ελλάδας ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν θα κάνουν δηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα