ΑΘΗΝΑ
07:06
|
19.04.2024
Ο παγκοσμίου φήμης μουσικός, συνθέτης και ακτιβιστής από την Ιαπωνία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ριουίτσι Σακαμότο, ο Ιάπωνας συνθέτης που είχε κερδίσει βραβείο Όσκαρ για τις μουσικές επενδύσεις των ταινιών «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» και πολλές άλλες. Ο Σακαμότο ήταν επίσης γνωστός για τη δουλειά του με το πρωτοποριακό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO) του οποίου ήταν ένας από τους ιδρυτές.

Έχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία, ο Σακαμότο ζούσε για τη μουσική. Ως μαθητής λυκείου, ανέβαινε στα κατάμεστα από κόσμο βαγόνια και διασκέδαζε μετρώντας όλους τους διαφορετικούς ήχους που έκανε το τρένο καθώς προχωρούσε.

Ο Σακαμότο, που είχε ως ίνδαλμά του τον συνθέτη κλασικής μουσικής Κλοντ Ντεμπισί, σπούδασε εθνομουσικολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραδοσιακή μουσική της επαρχίας Οκινάουα της Ιαπωνίας καθώς και στην ινδική και την αφρικανική μουσική παράδοση.

Η ασιατική μουσική επηρέασε πολύ τον Ντεμπισί και ο Ντεμπισί με επηρέασε πολύ. Άρα η μουσική πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και επιστρέφει κλείνοντας πλήρη κύκλο, είχε πει στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WNYC το 2010.

Ο δημοφιλής σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ αποχαιρέτησε τον μεγάλο Ιάπωνα συνθέτη με ένα πανέμορφο σκίτσο.

Το πρώτο μουσικό θέμα του Σακαμότο ήταν για την ταινία του 1983 «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς», όπου έπαιξε επίσης τον ρόλο του διοικητή σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, πρωταγωνιστώντας δίπλα στον Ντέιβιντ Μπάουι. Το σάουντρακ κέρδισε βραβείο BAFTA.

Η πιο γνωστή του δουλειά ήταν στην ταινία του 1987 «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», όπου έπαιξε επίσης ως ηθοποιός. Το μουσικό θέμα κέρδισε ένα βραβείο Όσκαρ, ένα Γκράμι και μια Χρυσή Σφαίρα.

Ο Σακαμότο, που ήταν ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, έκανε διάλειμμα περίπου ενός χρόνου από τη δουλειά του το 2014 για να ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο στον λαιμό. Παρότι θεραπεύτηκε από αυτόν έπειτα από χρόνια θεραπείας, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Σακαμότο έδωσε αυτό που προοριζόταν σαφώς να είναι η αποχαιρετιστήρια συναυλία για τους λάτρεις της μουσικής του, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα