ΑΘΗΝΑ
16:27
|
25.04.2024
Ο Ισπανός ηγέτης ανέφερε πως επιδιώκει την εξεύρεση μίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλωματική πρωτοβουλία για το Κυπριακό προωθεί ο Ισπανός Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως απέδειξε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ισπανός ηγέτης ανέφερε πως επιδιώκει την εξεύρεση μίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήρε την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως ήταν η πρώτη αρχηγού κράτους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε σήμερα λοιπόν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαχρονικά πολύ θερμές σχέσεις των δύο λαών και των δύο Κυβερνήσεων, λαμβάνοντας υπόψη μια σοβαρή διάσταση – είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι στην Κύπρο ο Πέδρο και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα – το γεγονός ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επέλεξε να επισκεφθεί και την Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ισπανίας».

Ο Χριστουλίδης ανέφερε πως συζήτησαν και άλλες προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ που θα είναι όπως τόνισε η ανάγκη ενεργειακής «οριστικής απεξάρτησης από τρίτες χώρες», η αξιοποίηση εναλλακτικών οδών, οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών και η πράσινη μετάβαση. Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός πως η επικείμενη ισπανική Προεδρία θα δώσει «ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας». Πρόσθεσε δε πως είναι «απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα».

Τι είπε ο Πέδρο Σάντσεθ

Από την δική του πλευρά, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισπανία συμπληρώνουν 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η τελευταία φορά που Ισπανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν το 2009. Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Ανέφερε ότι «θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

Είπε ακόμη ότι «θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της Κύπρου για θέματα ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα μας απασχολήσουν». Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, είπε ότι «ζούμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου», υποστηρίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης «μόνιμης λύσης που θα εξασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα