Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας» (Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ/mέta) πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου στις 7 μ.μ. στον «Κήπο του Μουσείου» (Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82)
Συζητούν οι:
Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομολόγος και συγγραφέας)
Σίσσυ Βελισσαρίου (Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. mέta)
Σεραφείμ Σεφεριάδης (Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου)
Αλέξης Σμυρλής (Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25)
Τοποθέτηση Γιάνη Βαρουφάκη μέσω βίντεο.
Χρειαζόμαστε αριστερή ρήξη ή «προοδευτικά υποκατάστατα» εντός του συστημικού ορίζοντα; Ποια στρατηγική θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθούν και οι επόμενες δυνατότητες πραγματικής αλλαγής; Τι μας διδάσκουν οι «στιγμές» του 1981 και του 2015, και πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την υπέρβαση;
Με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου «Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας», το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 7 μ.μ. στον «Κήπο του Μουσείου» (Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82) για μια δημόσια συζήτηση με την συμμετοχή της Νάντιας Βαλαβάνη, της Σίσσυς Βελισσαρίου, του Σεραφείμ Σεφεριάδη και του Αλέξη Σμυρλή. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης, υπεύθυνος επικοινωνίας mέta.
Το βιβλίο που δίνει το έναυσμα της συζήτησης κυκλοφόρησε πρόσφατα στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς του mέta στις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ με αφορμή την τεσσαρακοστή επέτειο από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, με κεφάλαια των Βασίλη Ασημακόπουλου, Σίσσυς Βελισσαρίου, Γιάννη Μαυρή και Χρύσανθου Τάσση, παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη και μαρτυρία του Μίμη Λιβιεράτου. Την επιμέλεια του τόμου είχαν οι Κώστας Ράπτης και Σωτήρης Μητραλέξης.
Η αφορμή υπήρξε επετειακή και η προσέγγιση αναλυτική. Ωστόσο τα ερωτήματα που αναδεικνύει η συγκεκριμένη αναδρομή είναι επίκαιρα και πολιτικά κρίσιμα. Τα όρια, οι αντιφάσεις, η ενσωμάτωση και ο κατοπινός εκφυλισμός του ΠΑΣΟΚ (διαδρομή που πάντως υπήρξε λιγότερο σύντομη από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ) και εν τέλει ο πραγματικός του θάνατος στην εποχή των μνημονίων δεν αναιρούν την ανάγκη να αναστοχαστούμε συνολικά τη μεταπολιτευτική περίοδο, να αναλογιστούμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και βεβαίως να αναμετρηθούμε στις σημερινές, τόσο διαφορετικές συνθήκες, με το ερώτημα της διεκδίκησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, που έθετε στις αρχές της μεταπολίτευσης ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Στο φόντο των κατοπινών διαψεύσεων και ηττών η σημερινή Ελλάδα χρειάζεται να ξαναπιάσει το νήμα της ρήξης.