ΑΘΗΝΑ
12:40
|
23.04.2024
Εν μέσω Ραμαζανιού και εβραϊκού Πάσχα δυναμιτίζεται η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες συλλήψεις μετά την εισβολή στο τέμενος. Ρουκέτες και επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κόκκινο» χτυπά από τα χαράματα, το θερμόμετρο της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω Ραμαζανιού αλλά και πρώτη μέρα του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ). Ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας εισέβαλαν στο εσωτερικό του τεμένους Αλ Άκσα με τη δικαιολογία πως υπήρχαν πληροφορίες για την συγκέντρωση πυροτεχνημάτων, ροπάλων και εκρηκτικών από νεαρούς που σκόπευαν να οχυρωθούν για να ξεκινήσουν επεισόδια. Κατά τη βάρβαρη εισβολή των Ισραηλινών αστυνομικών χτυπήθηκε και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός κυρίως νεαρών ατόμων που ήταν μέσα στο τέμενος για την ώρα προσευχής.

Με καταγιστική μορφή αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο που κατέγραψαν την εισβολή στο τέμενος αλ Άκσα.

Κατά την επέμβαση της αστυνομίας συνελήφθησαν πολλές δεκάδες άτομα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν ακόμη και 400 συλλήψεις.

Λεηλασία και σοβαρές υλικές ζημιές έγιναν και σε κλινική που λειτουργούσε στον ευρύτερο χώρο του τεμένους.

Ακολούθησε η εκτόξευση τουλάχιστον πέντε ρουκετών από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προς μεθοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ τις οποίες αναχαίτισε, ως επί το πλείστον, η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» ενώ σήμανε συναγερμός στην πόλη Σντερότ.

Η Χαμάς καταδίκασε την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα ως «έγκλημα» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ να κατακλύσουν το χώρο προσερχόμενοι μαζικά «για να το υπερασπιστούν».

Παράλληλα η «Ισλαμική Τζιχάντ» κάλεσε τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να μεταβούν στο χώρο αλλά και τους κατοίκους της υπόλοιπης Δυτικής Όχθης «να αντιμετωπίσουν» τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ας σημειωθεί ότι πριν τις συγκρούσεις είχε προηγηθεί ο τραυματισμός ενός 15χρονου Παλαιστίνιου κοντά στη συνοικία Σιλωάμ της Ιερουσαλήμ από Ισραηλινό αστυνομικό με τη δικαιολογία πως ο έφηβος ήταν μεταξύ μίας «ομάδας υπόπτων» που πέταγε πέτρες και βόμβες μολότωφ σε παρακείμενο περιπολικό. Ο 15χρονος μαθητής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση μετά την μεταφορά του σε παρακείμενο νοσοκομείο.

Επιδρομή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Σε χρόνο αστραπή ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν, αναμένοντας προφανώς την αντίδραση της Χαμάς, και άρχισαν να βομβαρδίζουν περιοχές της Λωρίδας της Γάζας με πρώτη την πόλη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της.

Αντιδράσεις σε Ραμάλα, Αμάν και Ριάντ

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής σε όλα αυτά ήταν άμεση. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε την εισβολή στο τέμενος αλ Άκσα επισημαίνοντας πως η κατοχική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι «πλήρως υπεύθυνη» για οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης με «επικίνδυνες συνέπειες για όλους».

Οι ειδήσεις για την εισβολή των Ισραηλινών στο αλ Άκσα προκάλεσε άμεση αντίδραση σε κατεχόμενης περιοχές της Δυτικής Όχθης, δίχως να λείπει το στήσιμο πύρινων οδοφραγμάτων σε κάποιες από αυτές πριν καν ανατείλει ο ήλιος…

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ιορδανικής κυβέρνησης που έχει ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967.

Σε ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών καταγγέλλεται ως απαράδεκτη η εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα καλώντας τες να αποχωρήσουν άμεσα από τον ιερό χώρο.

Ανάλογη ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε λίγα λεπτά αργότερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα