ΑΘΗΝΑ
23:32
|
05.05.2024
Η έρευνα της Μπούντεσταγκ θα εξετάσει εάν οι προηγούμενες δηλώσεις του Σολτς σε σχέση με την απάτη ήταν «πιστευτές», δήλωσε βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανοί βουλευτές δήλωσαν την Τρίτη ότι θα επιδιώξουν να ανοίξουν έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Αμβούργου σε υπόθεση φορολογικής απάτης που κόστισε στην κυβέρνηση εκατομμύρια ευρώ

Η έρευνα θα εξετάσει εάν πολιτικά πρόσωπα βοήθησαν την ιδιωτική τράπεζα με έδρα το Αμβούργο Warburg να αποφύγει την επιστροφή 47 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε από παράνομες επιστροφές φόρων

«Θα ζητήσουμε κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή της Μπούντεσταγκ για τη φορολογική υπόθεση Σολτς – Warburg την πρώτη κοινοβουλευτική εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ματίας Μίντελμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ο Σολτς, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, έχει αναγκαστεί επανειλημμένα να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην διευκόλυνση της τράπεζας. Ο καγκελάριος αντιμετωπίζει ήδη μια παρόμοια κοινοβουλευτική έρευνα στο Αμβούργο, ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

Η επιτροπή του Αμβούργου διερευνά γιατί οι τοπικές οικονομικές αρχές το 2016 εγκατέλειψαν την προσπάθεια να ανακτήσουν 47 εκατομμύρια ευρώ από την Warburg Bank για τις λεγόμενες συναλλαγές cum-ex.

Το σκάνδαλο «cum-ex», το οποίο ήρθε στην επιφάνεια το 2017, περιλάμβανε πολλούς συμμετέχοντες που αντάλλασσαν γρήγορα εταιρικές μετοχές μεταξύ τους την ημέρα της πληρωμής των μερισμάτων, για να επωφεληθούν από πολλαπλές επιστροφές φόρου σε μία μόνο πληρωμή.

Χρησιμοποιούμενο σε όλη την Ευρώπη, το φορολογικό κόλπο εκτιμάται ότι άφησε μια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας. Για την απάτη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δεκάδες άτομα στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, χρηματιστές, δικηγόροι και οικονομικοί σύμβουλοι.

Η Warburg χρειάστηκε τελικά να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπό την πίεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Λόγος για σύνδεση του Σολτς με το σκάνδαλο άρχισε να γίνεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2021, αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η έρευνα θα εξετάσει εάν οι προηγούμενες δηλώσεις του Σολτς σε σχέση με την απάτη ήταν «πιστευτές», δήλωσε ο Μίντελμπεργκ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια επιστολή του CDU που είδε το Politico, το κόμμα έμαθε πρόσφατα ότι ο Σολτς διηγήθηκε πρόθυμα τις συναντήσεις του με την τράπεζα μπροστά σε μια επιτροπή έρευνας, προτού μπροστά σε άλλους ισχυριστεί ότι δεν θυμόταν κάτι τέτοιο.

«Αυτό το κενό μνήμης του καγκελαρίου μετά από μια αρχική ανάμνηση μιας συγκεκριμένης συνάντησης… εγείρει ένα πλήθος ερωτημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν», αναφέρει η επιστολή.

Το κόμμα του Σολτς θεωρεί την έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη. Σε μια ανάρτηση στο Twitter χθες, η επικεφαλής του SPD, Κατια Μαστ, δήλωσε ότι το CDU «δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά για τις κομματικές τακτικές», κατηγορώντας το κόμμα ότι αναπαράγει «ισχυρισμούς που έχουν εδώ και καιρό διαψευσθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα