ΑΘΗΝΑ
14:21
|
17.11.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι μια πρόσφατη εντολή των Ταλιμπάν απαγορεύει σε Αφγανές να εργάζονται για τον οργανισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι μια πρόσφατη εντολή των Ταλιμπάν απαγορεύει σε Αφγανές να εργάζονται για το σώμα. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι ενώ δεν υπήρξε γραπτή επικοινωνία, οι Ταλιμπάν τους ενημέρωσαν προφορικά.

Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ έχει πει στο αφγανικό προσωπικό της – άνδρες και γυναίκες – να μην παρουσιάζονται στην εργασία τους για 48 ώρες, έως ότου διασαφηνιστεί το θέμα έπειτα από συναντήσεις με τους Ταλιμπάν.

Στο Αφγανιστάν λαμβάνει χώρα μια αυξανόμενη καταστολή των ελευθεριών των γυναικών από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη και ειλικρινά ασύλληπτη».

«Αυτό είναι το τελευταίο κρούσμα σε μια ανησυχητική τάση που υπονομεύει την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προσεγγίζουν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει σωτήρια βοήθεια χωρίς γυναικείο προσωπικό».

Οι εργαζόμενες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις επιτόπιες επιχειρήσεις βοήθειας, ιδίως στον εντοπισμό άλλων γυναικών που έχουν ανάγκη. Ο ΟΗΕ εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους στο Αφγανιστάν, το οποίο ταλαιπωρείται από μια σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Οι αλλοδαπές εργάτριες εξαιρούνται από την απαγόρευση. Αλλά εάν εφαρμοστεί, αυτό θα ήταν η πιο σημαντική δοκιμασία για το μέλλον των επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και τη σχέση μεταξύ της οργάνωσης και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο ΟΗΕ είπε ότι στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, οι τοπικές αρχές των Ταλιμπάν εμπόδισαν τις Αφγανές να πάνε να εργαστούν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ την Τρίτη.

Σε απάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζω σθεναρά την απαγόρευση των Αφγανών γυναικών συναδέλφων μας να εργάζονται στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν. Εάν αυτό το μέτρο δεν αντιστραφεί, αναπόφευκτα θα υπονομεύσει την ικανότητά μας να παρέχουμε σωτήρια βοήθεια στους ανθρώπους που το χρειάζομαι».

Αυτό σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εξαιρούνται πλέον από την απαγόρευση των γυναικών να εργάζονται για όλες τις ΜΚΟ – εκτός από εκείνες στον τομέα της υγείας – που εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενες στον τομέα της υγείας αναμένεται να εξακολουθήσουν να επιτρέπεται να εργάζονται, αλλά μόνο εάν παρουσιαστούν απευθείας στις εγκαταστάσεις υγείας και όχι στα γραφεία.

Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι έφηβοι και οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία και τα κολέγια. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα (48 μίλια).

Και τον περασμένο Νοέμβριο, οι γυναίκες απαγορεύτηκαν από τα πάρκα, τα γυμναστήρια και τις πισίνες, αφαιρώντας τις πιο απλές ελευθερίες.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης καταπολεμήσει τους υποστηρικτές της εκπαίδευσης των γυναικών. Τον περασμένο μήνα, ο Ματιουλάχ Ουέσα, ένας εξέχων αφγανός αγωνιστής για την εκπαίδευση των γυναικών, συνελήφθη για άγνωστους λόγους.

Τον Φεβρουάριο ο καθηγητής Ισμαήλ Μασάλ, ένας ειλικρινής επικριτής της απαγόρευσης της εκπαίδευσης για τις γυναίκες από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, συνελήφθη επίσης στην Καμπούλ ενώ μοίραζε δωρεάν βιβλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τραγικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 53χρονος πατέρας που μετέφερε τα παιδιά του και τους φίλους τους σπίτι

ΜέΡΑ25: Η μοναδική τυραννία της μειοψηφίας είναι εκείνη των ολιγαρχών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μάλλον) νιώθει πολύ ισχυρός. Θα έπρεπε;

Η Πολωνία απογειώνει μαχητικά εν μέσω ρωσικής επίθεσης με drones και πυραύλους στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα