ΑΘΗΝΑ
12:08
|
06.05.2024
Για το Ριάντ η σύγκλιση κοινών συμφερόντων με τους γείτονες δείχνει να είναι πιο ισχυρή από την ταύτιση θέσεων με τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Πεκίνο θα συναντηθούν αύριο, 6 Απριλίου 2023, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και του Ιράν, Χοσείν Αμιραμπντολοχιάν, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις διμερείς σχέσεις μετά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν στις 10 Μαρτίου για την εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων που είχαν «παγώσει» από το 2016.

Στην κοινή δήλωση που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες στις 10 Μαρτίου τόνισαν ιδιαίτερα την «ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων» των χωρών και της αποχής από ανάμιξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Eπιβεβαιώθηκε επίσης πως όλες οι κοινές συμφωνίες των δύο χωρών που είχαν υπογραφεί κατά το παρελθόν θα ενεργοποιηθούν ξανά όπως εκείνες που αφορούν την συνεργασία στην ασφάλεια, την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη νεολαία.

Διορισμός Ιρανού πρέσβη στα ΗΑΕ

Στο μεταξύ το Ιράν είχε νωρίτερα ανακοινώσει το διορισμό νέου πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για πρώτη φορά από το 2016, εντείνοντας τις κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο νέος πρέσβης του Ιράν είναι ο διπλωμάτης Ρεζά Αμερί που είχε διατελέσει Γενικός Διευθυντής του γραφείου Ιρανών Αποδήμων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξέλιξη δρομολογείται περίπου οκτώ μήνες αφότου τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν τον Αύγουστο πως θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις με το Ιράν επαναφέροντας τον πρέσβη τους στην Τεχεράνη. Όπως είχε συμβεί με τη Σαουδική Αραβία έτσι και τα ΗΑΕ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον Ιανουάριο του 2016 με αφορμή την εισβολή Ιρανών διαδηλωτών στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα