ΑΘΗΝΑ
14:27
|
15.11.2024
Επικρίνουν οι Αιγύπτιοι τη φιέστα του προέδρου αλ Σίσι ενώ οι ίδιοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης και η χώρα είναι χρεωμένη στο ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος άνοιξε ένα υπερπολυτελές τέμενος στη νέα διοικητική της πρωτεύουσα εγείροντας, ταυτόχρονα, δριμύτατες κριτικές για το υπέρογκο χρηματικό κόστος του.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση χτίζει μια νέα πόλη στην έρημο, για να προσπαθήσει να απομακρύνει τους ανθρώπους από το βαριά συμφορημένο Κάιρο. Όμως τα αποκαλυπτήρια του νέου κέντρου και του τεμένους επικρίθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς έρχονται σε μια περίοδο που η Αίγυπτος παλεύει με την εκτίναξη των τιμών και με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει λίγο πάνω από 30% τον Μάρτιο.

Η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου έχει κατασκευαστεί ειδικά 45 χιλιόμετρα (28 μίλια) ανατολικά του Καΐρου. Το νέο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του περιλαμβάνει επίσης το Μεγάλο Τζαμί, το οποίο καλύπτει περισσότερα από 19.000 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει 107.000 πιστούς.

Η κατασκευή του τζαμιού κόστισε 800 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (23,66 εκατομμύρια ευρώ) και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τέμενος στην Αφρική.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης γιόρτασαν την ανέγερση του τεμένους για την κατάρριψη τριών παγκόσμιων ρεκόρ – συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου άμβωνα στον κόσμο, ύψους 16,6 μέτρων και φτιαγμένο στο χέρι από τα καλύτερα είδη ξύλου.

Το δεύτερο και το τρίτο ήταν για τον κύριο πολυέλαιο του τζαμιού, που είναι ο βαρύτερος στον κόσμο με 24.300 κιλά, και ο μεγαλύτερος, με διάμετρο 22 μέτρα και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκε ο πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να την περιγράφουν ως ένδειξη της «μεγαλοπρέπειας» της Αιγύπτου.

Όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε έντονη κριτική.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση. Το νόμισμά της έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η χώρα έχει επίσης πουλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές του Κόλπου για να συμβάλει στη κάλυψη ενός διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πολλοί άνθρωποι πήγαν στο Twitter και το Facebook για να επικρίνουν τις αφειδείς δαπάνες σε θρησκευτικούς χώρους αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καθώς εκατομμύρια Αιγύπτιοι αγωνίζονται καθημερινά να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τους.

Ένας χρήστης του Facebook δημοσίευσε: «Υπερβολικές δαπάνες, παράνοια και σπατάλη χρημάτων. Ο ψηλότερος άμβωνας, ο πιο βαρύς πολυέλαιος και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε. Πουλήστε αυτόν τον πολυέλαιο και τον άμβωνα και ολόκληρο το τζαμί, αν αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος».

Ένας άλλος χρήστης είπε ότι το τζαμί παραμένει κλειστό όλο το χρόνο, ανοίγει κάθε τρεις μήνες ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εκατό άτομα και μετά κλείνει ξανά.

Ένας τρίτος εξέφρασε ανησυχίες για υπερβολικές δαπάνες σε μεγάλα έργα, γράφοντας: “Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε με τους ανθρώπους που δεν βρίσκουν τι να φάνε ή τους νέους που δεν μπορούν να παντρευτούν; Δεν πειράζει. Έχουμε το μεγαλύτερο τζαμί, Ο πιο βαρύς πολυέλαιος και το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι την Κρίση».

Ο πρόεδρος Σίσι -ο οποίος ηγήθηκε της ανατροπής από τον στρατό του προκατόχου του, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013 μετά τις διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του- ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους εργαζόμενους και τους τραγουδιστές στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός.

Ο επίσημος εκπρόσωπός του χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσει φωτογραφίες του να απολαμβάνει τους εορτασμούς, ένα γεγονός που τα τοπικά μέσα περιέγραψαν ως έναρξη της εποχής της «νέας δημοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Αμπχαζία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο με άρωμα…Μαϊντάν

Χριστοδουλίδης για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους: «Η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα