ΑΘΗΝΑ
01:02
|
06.05.2024
Η πρόταση μομφής έγινε λόγω των κατηγοριών εναντίον της Ντίνας Μπολουάρτε για ακραία καταστολή των διαδηλώσεων στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κογκρέσο του Περού απέρριψε την Τρίτη πρόταση βουλευτών της αριστεράς για την έναρξη συζητήσεων για πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε όσον αφορά τις κατηγορίες που συνδέονται με τον θάνατο διαδηλωτών, το τελευταίο ακανθώδες ζήτημα που συνδιαμορφώνει την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Ο τελικός απολογισμός από την ψηφοφορία της Τρίτης είχε ως αποτέλεσμα 37 ως επί το πλείστον αριστερούς νομοθέτες να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της μεταβατικής προέδρου Μπολουάρτε για «ηθική ανικανότητα», υπολείποντας τις 52 ψήφους που απαιτούνται για να προχωρήσει η δίκη για πιθανή απομάκρυνσή της από το κοινοβούλιο των 130 εδρών.

Το Περού έχει βυθιστεί σε έντονες πολιτικές διαμάχες εδώ και χρόνια, με αρκετούς πρόσφατους πρώην προέδρους να εκδιώκονται, να συλλαμβάνονται ή να φυλακίζονται.

Τον Δεκέμβριο, ο αριστερός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο καθαιρέθηκε μετά από πρόταση μομφής και φυλακίστηκε, πυροδοτώντας βίαιες διαμαρτυρίες από τον περουβιανό λαό. Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει για αυτούς τους θανάτους τη στάση της Μπολουάρτε, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο και τον αντικατέστησε στο αξίωμα.

Η Μπολουάρτε υποστήριξε τις έρευνες για τους θανάτους και αρνήθηκε την ευθύνη.

«Υπάρχουν λόγοι για να απομακρυνθεί η Μπολουάρτε. Έχει εγκαταστήσει μια κυβέρνηση καταστολής και θανάτου», δήλωσε ο Χάιμε Κίτο, νομοθέτης του αριστερού κόμματος Περού Λίμπρε που ψήφισε υπέρ της δίκης της παραπομπής.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Περού ερευνά την Μπολουάρτε για φερόμενα εγκλήματα «γενοκτονίας, ανθρωποκτονίας και σοβαρών τραυματισμών» που σχετίζονται με τους θανάτους των διαδηλωτών.

«Η πρόταση μομφής αυτή τη στιγμή δεν είναι συνετή», δήλωσε η βουλευτής Πατρίσια Χουάρες, από το δεξιό κόμμα Λαϊκή Δύναμη, το μεγαλύτερο μπλοκ στο Κογκρέσο, που καταψήφισε την πρόταση.

Η Μπολουάρτε, η έκτη πρόεδρος του Περού από το 2016, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για φερόμενα εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της εκστρατείας για τις εκλογές του 2021 που έφεραν τον Καστίγιο στην εξουσία. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα