ΑΘΗΝΑ
20:16
|
27.04.2024
Φωτογραφική διάταξη κατά μελών Ανεξάρτητων Αρχών «κρύβει» η κυβέρνηση σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τροπολογία που θέτει υπό αυστηρή πίεση Ανεξάρτητες Αρχές, φωτογραφίζοντας την ΑΔΑΕ προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, στην τροπολογία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο, το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης, προβλέπεται ότι μέλη Ανεξάρτητων Αρχών θα αντιμετωπίσουν ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση «φωτογραφίζει» τα μέλη της ΑΔΑΕ και τον Χρήστο Ράμμο που έπαιξαν κομβικό ρόλο στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, προβλέπεται πως η νομική εκπροσώπηση των μελών ανεξάρτητης Αρχής που παραβίασαν τον απόρρητο των πληροφοριών θα καλύπτεται από ίδια έξοδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Κυβερνητικές διαρροές υποστηρίζουν, πάντως, ότι η ρύθμιση αφορά σε μέτρο υποστηρικτικό της λειτουργίας των ανεξαρτήτων αρχών και θωρακίζει τα μέλη τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 43 δεν είχε αναρτηθεί κατά το στάδιο της διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών με την ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της Βουλής πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Δείτε το επίχαμο κείμενο:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα