ΑΘΗΝΑ
00:12
|
20.04.2024
Έντεκα χώρες της περιοχής φτιάχνουν ομάδα εργασίας για τον καθορισμό κοινών μέτρων ώστε να μειωθούν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες 11 χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, της Βραζιλίας και του Μεξικού, ανακοίνωσαν ένα σχέδιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, χθες Τετάρτη, μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση που συγκάλεσε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι στόχος είναι να έχουν οι πολίτες των 11 χωρών  πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές, μέσω βημάτων όπως η άρση των δασμών εισαγωγής και άλλων εμπορικών φραγμών.

Προτεραιότητα είναι να μειωθεί το κόστος αυτών των προϊόντων για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Αργεντινής, του Μπελίζ, της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ονδούρας, της Βενεζουέλας και Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Όπως και άλλες χώρε του κόσμου, η Λατινική Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο πληθωρισμό που οφείλεται εν μέρει στην κρίση στην Ουκρανία αλλά και στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο πληθωρισμός για ολόκληρη την περιοχή έκλεισε το 2022 στο 14,8%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φτάνοντας περίπου στο 95% στην Αργεντινή — το υψηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Αν και ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή έχει μετριαστεί πρόσφατα σε ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, ο Λόπες Ομπραδόρ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «απειλή».

Οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από κυβερνητικούς εκπροσώπους από κάθε χώρα, ώστε να καθορίσουν μέτρα συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των λιπασμάτων — ένα από τα προϊόντα που επλήγησαν περισσότερο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εάν οι χώρες βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τις προμήθειες στην περιοχή, αυτό «αναμφίβολα θα είναι επωφελές» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Σέζαρ Σαλαζάρ, ειδικός στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. «Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι η οικονομική ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής είναι σίγουρα πολύ αδύναμη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Μεξικό έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία με την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συζήτησης, ο Λόπεζ Ομπραδόρ κάλεσε τους ηγέτες των 11 χωρών σε μια σύνοδο κορυφής στις 6-7 Μαΐου στο μεξικάνικο παραλιακό θέρετρο Κανκούν για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα